Eveniment

USR PLUS şi AUR au depus moţiune de cenzură

USR PLUS şi AUR au depus moţiune de cenzură

Autor: Petru Mazilu

03.09.2021, 20:31 95

Reprezentanţii USR PLUS au anunţat vineri seara că au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. Decizia a fost anunţată la Parlament după şedinţa coaliţiei de guvernare care s-a încheiat fără ca PNL, UDMR şi USR PLUS să ajungă la un compromis.

Liderii USR PLUS Dan Barna şi Dacian Cioloş au anunţat la Parlament că au depus o moţiune de cenzură la adresa Guvernului Cîţu.

„Am depus moţiunea de cenzură. Credem că în momentul în care PNL va propune un nou premier coaliţia va putea să continue... Săptămâna viitoare ne vom depune demisiile. Florin Cîţu nu mai are sprijinul politic al lui USR PLUS... Parlamentul va decide... noi vom merge în opoziţie dacă Guvernul nu o să cadă... Dacă moţiunea trece, noi ne vom aşeza la discuţii cu PNL şi UDMR”, a spus Dan Barna.

Dacian Cioloş a adăugat că a încercat să-i convingă pe liberali să renunţe la susţinerea pentru Florin Cîţu

„Pe mine m-a interesat să-i conving pe colegii din PNL că vrem să lucrăm în continuare dar că nu mai avem încredere în premierul Florin Cîţu. Noi nu intrăm în jocuri politice interne... La ei (la PNL n.r.) contează lucrurile care se produc la Guvern”, a declarat Dacian Cioloş.

Şedinţa coaliţiei de guvernare s-a desfăşurat vineri seara şi s-a încheiat fără ca părţile s-a ajungă la un compromis. Delegaţia USR PLUS a solicitat înlocuirea premierului Florin Cîţu şi nominalizarea altui liberal în fruntea Guvernului pentru a rămâne în coaliţie. Liberalii, susţinuţi de UDMR, au refuzat solicitarea şi au anunţat că îl sprijină pe Florin Cîţu.

PSD, USR PLUS şi AUR au împreună numărul necesar de parlamentari pentru a da jos Guvernul. Pentru ca moţiunea de cenzură să fie aprobată este nevoie de 234 de voturi.

Reprezentanţii USR PLUS au ameninţat cu ruperea alianţei de guvernare şi au anunţat că vor susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu imediat după ce premierul a încercat să impună pe ordinea de zi a cabinetului programul Anghel Saligny.

Ulterior, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a fost demis de premier pentru că nu a dat avizul pentru proiectul în discuţie, ceea ce a radicalizat şi mai mult declaraţiile celor de la USR PLUS.

În final, planul de investiţii considerat de Dacian Cioloş şi de Dan Barna drept „cel mai mare jaf din banii românilor” a fost aprobat de Guvern, în lipsa miniştrilor USR PLUS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO