Eveniment

Urmează videoconferinţa ZF & NNDKP Legal & Tax - ediţia a 4-a. Cum va arăta economia românească în 2021? Cum funcţionează programele economice de sprijin ale guvernului? Ce se va întâmpla pe piaţa muncii?

Urmează videoconferinţa ZF & NNDKP Legal & Tax -...

Autor: Răzvan Botea

12.10.2020, 00:06 298

După un trimestru al doilea în care economia a scăzut abrupt, însă nu atât de abrupt pe cât de sumbre erau estimările iniţiale, sentimentul economic s-a îmbunătăţit şi economiştii nu mai vedeau norii atât de negri. În ultimele săptămâni însă, situaţia epidemiologică s-a înrăutăţit şi restricţiile privind unele activităţi economice, cum ar fi cea din HoReCa, au reînceput să apară. Sentimentul de incertitudine revine, iar întrebarea care se pune este cum va arăta economia în 2021, un an care vine după două runde de alegeri în România.

Mediul de business aşteaptă să vadă cum vor funcţiona programele de susţinere a economiei din România, ce se va întâmpla cu taxele din România, în condiţiile în care guvernul va avea nevoie să strângă cureaua cheltuielilor şi să găsească surse suplimentare de venit la bugetul de stat.

Un alt semn de întrebare este cum va arăta piaţa muncii din România - cum funcţionează sistemul kurzarbeit, telemunca, care sunt soluţiile angajatorilor din industriile cel mai afectate.

La aceste întrebări vor răspunde avocaţii şi consultanţii casei de avocatură NNDKP, în cadrul celei de-a patra ediţii a evenimentului anual sub umbrela Legal & Tax. La eveniment va participa şi Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Conferinţa va avea loc în spaţiul online joi, 15 octombrie, între orele 09.30 - 11.30. Speakerii vor fi Georgeta Dinu, partener, NNDKP Concurenţă, Ajutor de Stat şi Drept UE, Alina Timofti, partener şi coordonator, NNDKP Consultanţă Fiscală, Marius Ionescu partener şi coordonator, NNDKP Consultanţă Fiscală, Roxana Abraşu, asociat manager, NNDKP Dreptul Muncii, Eva Forika partener, coordonator NNDKP Timişoara, şi Ciprian Păun, partener, coordonator NNDKP Cluj-Napoca.

Mediul de business se întreabă când şi cum vor veni banii pentru programele de susţinere a economiei.

Statul român nu are puterea bugetului Germaniei, unde peste 10 ani de excedent bugetar a permis injectarea a miliarde de euro în economie. Guvernul trebuie să mizeze mai ales pe fondurile europene şi pe garanţii de stat pentru susţinerea companiilor, adică ajutoare care nu adâncesc deficitul bugetar sau datoria publică.

Guvernul României a venit în primăvară cu programul IMM Invest, un program de susţinere a IMM-urilor, cu credite garantate de stat şi dobânzi subvenţionate de stat pentru investiţiile companiilor. Programul a deschis lista măsurilor de susţinere a companiilor prin credite garantate de stat.

La începutul verii guvernul a venit cu planul de relansare economică. Cea mai mare parte a măsurilor din planul de relansare economică încă sunt aşteptate de mediul de business, dar sunt câteva care au fost lansate: trei programe de sprijin pentru IMM-uri cu granturi în valoare de 2.000 până la 200.000 de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO