Eveniment

Urmează Gala anuală ZF 2021, 17 noiembrie, ora 19.00. Care sunt principalii factori de creştere economică pe care ar trebui să-i ia în considerare România în perioada următoare?

Urmează Gala anuală ZF 2021, 17 noiembrie, ora 19.00....

Autor: Răzvan Botea

12.11.2021, 00:06 218

Utilizarea fondurilor europene, digitalizarea şi întărirea capacităţii administrative şi o distribuţie mai echitabilă a veniturilor ar trebui să fie primii factori de creştere economică pe care România să-i ia în considerare în noua paradigmă economică, caracterizată de digitalizare şi transformarea verde, este de părere Gabor Hunya, cercetător în economie.

„O distribuţie mai echitabilă a venitului ar creşte puterea de cumpărare generală, ar mobiliza forţa de muncă inactivă exportată şi ar genera bunăstare socială. Răspândirea cunoştinţelor şi aplicaţiilor IT&C în companii şi autorităţi publice ar îmbunătăţi eficienţa. Investitorii străini au cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a face acest lucru, companiile autohtone din afara sectorului IT&C şi autorităţile publice au nevoie de sprijin pentru a recupera”, spune Gabor Hunya, despre factorii de creştere pe care România ar trebui să îi ia în considerare în perioada următoare.

Gabor Hunya, cercetător la Institutul de Studii Economice Internaţionale din Viena (wiiw), este invitatul special al Galei Anuale ZF, cu tema „Un nou model de creştere pentru România, dar şi pentru Europa Centrală şi de Est, care va avea loc pe 17 noiembrie.

Despre factorii pe care România ar trebui să îi ia în considerare în perioada următoare Gabor Hunya spune că statul are un rol important în stabilirea obiectivelor de dezvoltare şi acordarea de sprijin organizaţional şi financiar.

„Mijloacele financiare sunt disponibile prin digitalizare în colec­tarea taxelor şi în gestionarea fon­durilor europene. Utilizarea eficientă a fon­durilor UE este o oportunitate isto­rică unică în următorii cinci ani. Capa­citatea instituţională şi guvernanţa trebuie să se îmbunătăţească.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO