Eveniment

Urmează conferinţa ZF/NNDKP. Cum administrăm riscurile fiscale şi macro în 2020?

Urmează conferinţa ZF/NNDKP. Cum administrăm riscurile...

Autor: Cristian Hostiuc

04.11.2019, 00:07 94

Companiile au început să-şi facă bugetul pe 2020, dar sunt multe întrebări legate de situaţia macro a României şi de schimbările legislative şi fiscale care ar putea veni din cau­za fragilităţii interne - deficit bu­getar în creştere, venituri bu­getare insuficiente, deterio­rarea po­ziţiei externe - care ar reclama corecţii, dar şi din cauza schim­bărilor fiscale pe fondul transpunerii unor obli­gaţii europene - re­guli anti-abuz, transparentizarea aproa­pe totală a ope­ra­ţiu­ni­lor diverşilor plătitori de taxe în faţa autorităţilor fiscale, etc.

ZF împreună cu casa de avocatură NNDKP Consultan­ţă Fiscală organizează miercuri, 6 no­iem­brie, conferinţa „Cum administrăm riscurile fiscale şi macro-economice în 2020?“­.

Noul guvern, indiferent de numele lui, nu are prea mul­te marje de manevră pentru a mai oferi reduceri de taxe şi im­pozite. De fapt, investitorii susţin că taxarea fiscală în Ro­mâ­nia pentru companii este foarte bună şi nu vor mai mult, ci vor doar predictabilitate şi stabilitate fiscală şi legislativă. Nimeni nu mai vrea surprize de genul OUG 114, care a afec­tat percepţia investitorilor asupra climatului in­vestiţional din România. Situaţia macro este vulnerabilizată de deficitul bugetar în creştere şi de nivelul redus al veni­tu­rilor bu­getare, care nu pot acoperi angajamentele de plată pentru 2020, respectiv majorările de pensii şi salarii date de guvernul PSD. Tot mediul de afaceri este conştient că ar putea urma corecţii pentru a readuce echilibrul bugetar, dar speră ca aceste corecţii să le afecteze cât mai puţin afacerile.

Firmele speră ca această instabilitate po­li­tică se va ter­mina cât mai repede, astfel încât mo­di­ficările fiscale dis­cutate - consolidarea din punct de vedere al impozitului pe profit la nivelul grupului de companii, lua­rea în considerare a rezultatelor controalelor fiscale an­terioare în cadrul controalelor fiscale curente/viitoare pentru a asigura predictibilitate - să fie adoptate cât mai repede.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO