Eveniment

Urmează conferinţa ZF/NNDKP „Cum administrăm riscurile fiscale şi (macro) economice în 2020?“ - Cluj, 19 februarie. La ce să se aştepte companiile în 2020 din punct de vedere fiscal?

Urmează conferinţa ZF/NNDKP „Cum administrăm...

Autor: Răzvan Botea

10.02.2020, 00:07 155

Anul 2020 vine cu un climat politic incert, un mediu legislativ complicat, în special ca urmare a implementării în legislaţia româ­nească a directivelor europene.

De asemenea, mediul de afaceri este cu ochii pe evoluţia finanţelor ţării, care s-au deteriorat în 2019 şi în 2020.

Strâmtoarea în care este prins guvernul în ceea ce priveşte deficitul bugetar ar putea să aducă şi alte schimbări în legislaţia fiscală, însă cele două runde de alegeri împiedică, cel puţin pentru prima parte a anului, corecţii ale deficitelor pe filiere fiscale.

În aceste condiţii, întrebarea care se pune este cum admi­nistrează companiile riscurile fiscale şi macroeconomice din 2020.

Guvernul Orban, proaspăt demis, a dat asigurări că nu vor interveni schimbări în legislaţia fiscală de anul acesta. În aceeaşi vreme, economiştii sunt de părere că spaţiul bugetar este insuficient pentru a acoperi toate angaja­mentele de plată (inclusiv creşterile de pensii prognozate), în condiţiile menţinerii condiţiilor fiscale actuale, iar mediul de afaceri nu vrea taxe mai mici, ci doar predictibilitate şi stabilitate fiscală.

Printre subiectele principale care vor fi abordate la conferinţa ZF/NNDKP se numără schimbările legislative şi de reglementare venite ca urmare a apartenenţei României la Uniunea Europeană, cum vor fi acestea transpuse şi interpretate şi care sunt soluţiile pentru companii.

De asemenea, consultanţii fiscali ai firmei de avocatură vor prezenta care sunt taxele şi impozitele cel mai uşor de modificat în cazul în care economia nu va evolua la nivelul aşteptărilor şi spaţiul fiscal-bugetar s-ar reduce şi mai mult.

O altă întrebare a mediului de afaceri pentru anul 2020 este legată de relaţia cu autoritatea fiscală şi în acest sens o altă temă de discuţie se va concentra pe care sunt obiectivele Ministerului de Finanţe şi ANAF-ului, cum interacţionează cu firmele şi ce impact ar putea avea  infor­matizarea ANAF-ului în relaţia cu contribuabilii.

În a doua parte a evenimentului avocaţii şi consultanţii NNDKP vor susţine o sesiune de prezentări specializate pe teme precum reguli antiabuz şi aranjamente artificiale, instrumente de procedură fiscală la îndemâna contribuabililor în litigiile fiscale, impactul pachetului european  „remedii rapide“, care vizează TVA-ul, dar şi alte reglementări la nivel european care vor fi transpuse în legislaţia naţională.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO