Eveniment

Urmează conferinţa ZF/BT Agrobusiness la putere, Galaţi, 10 decembrie. Cultura de sfeclă de zahăr se diminuează de la an la an. În cinci ani, suprafaţa cultivată a scăzut cu peste 18%. Judeţul Galaţi este un bazin legumicol cu potenţial ridicat

Costică Hâncu, preşedintele Muncostmar Grup: În judeţul Galaţi nu mai cultivă nimeni acum sfeclă de zahăr, iar pe vremuri aveam mii de hectare de sfeclă de zahăr, era o cultură rentabilă şi aveam unde să ducem producţia

Costică Hâncu, preşedintele Muncostmar Grup: În judeţul Galaţi nu mai cultivă nimeni acum sfeclă de zahăr, iar pe vremuri aveam mii de hectare de sfeclă de zahăr, era o cultură rentabilă şi aveam unde să ducem producţia

Autor: Florentina Niţu

04.12.2019, 00:05 469

Producţia de sfeclă de zahăr din 2019 a scăzut cu 3% faţă de anul precedent, până la 940.000 de tone, după ce suprafaţa cultivată a scăzut cu 13% faţă de anul precedent, conform datelor transmise de Ministerul Agriculturii ZF şi datelor publice de la INS. 

„Fabricile de zahăr de la noi din judeţ s-au închis. La Sascut, fabrica este acum un muzeu, la Ianca, la fel. Dacă aş cultiva sfeclă de zahăr la Lieşti, ar trebui să duc producţia în alt judeţ. Dar acum fabricile prelucrează trestie de zahăr, şi nu sfeclă, şi mâncăm zahăr sintetic“, a spus Costică Hâncu, preşedintele Muncostmar Grup.

Muncostmar Grup este o asociaţie formată din 12 producători de legume din judeţul Galaţi care lucrează o suprafaţă de 150 de hectare.

Judeţul Galaţi este un bazin legumicol cu potenţial ridicat, iar despre mijloacele prin care producătorii pot da valoare adăugată materiei prime realizate vor discuta unii dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai mediului de business în cadrul conferinţei ZF/BT Agrobusiness la putere, ce va avea loc miercuri, 11 decembrie, la Galaţi.

Suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr şi producţia sunt în descreştere de cinci ani, conform datelor de la INS. Dacă în anul 2015 România avea o suprafaţă cultivată cu sfeclă de zahăr de 26.000 de hectare, ea a scăzut cu 18% până în 2019. Totodată, producţia a scăzut de la peste un milion de tone de sfeclă de zahăr la 940.000 în acest an.

„În judeţul Galaţi nu mai cultivă nimeni acum sfeclă de zahăr, iar pe vremuri aveam mii de hectare de sfeclă de zahăr, era o cultură rentabilă şi aveam unde să ducem producţia“, a mai spus fermierul Costică Hâncu.

Potrivit ultimelor informaţii publicate pe site-ul Ministerului Agricuturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) în România mai sunt doar patru fabrici de zahăr: Antrepriza Zahăr Bod, Tereos România, Agrana România cu cele două sucursale şi Lemarco Cristal. Ele procesează zahăr din sfeclă de zahăr şi din trestie de zahăr.

Înainte de anul 1989 în România erau 33 de fabrici de prelucrare a zahărului din sfeclă de zahăr. Tot în acea perioadă, cultura sfeclei de zahăr reprezenta principala cultură agricolă din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita.

Producătorii de sfeclă de zahăr pot beneficia de ajutor naţional tranzitoriu şi sprijin voluntar cuplat, dacă fac dovada încheierii unui contract cu o fabrică de zahăr recunoscută de MADR.

În prezent, în România, sunt aproximativ 2.000 de ferme, mici şi mari, care cultivă sfeclă de zahăr, potrivit aceleiaşi surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO