Eveniment

Urmează Catalogul ZF Top 100 Cele mai valoroase companii din România 2019. Cel mai bun an pentru businessul local a fost 2007

Urmează Catalogul ZF Top 100 Cele mai valoroase companii...

Autor: Cristina Roşca

08.11.2019, 00:00 149
Anuarul Top 100 cele mai valoroase companii din România, ajuns la cea de-a 14-a ediţiei va aduce în prim-plan acele firme - locale sau internaţionale - care ţin în spate o bună parte din business.

Într-un an foarte bun pentru economie, în care consumul privat care a continuat să crească (cu circa 5%), iar PIB-ul s-a menţinut şi el pe un trend ascendent, afacerile companiilor româneşti - mari şi mici - s-au bucurat la rândul lor de o evoluţie pozitivă a businessului, care nu de puţine ori şi-a atins apogeul. Într-un an marcat de investiţii şi creşteri, cele mai valoroase 100 companii din economie ar putea ajunge să fie evaluate în 2019 la un nivel maxim istoric.

Până acum, cel mai bun an a fost 2007, penultimul de boom economic, când primele 100 de firme din economie erau cotate la 96,3 mld. euro, în urcare puternică faţă de anul anterior, de 25%. În acelaşi an, 18 din cele 100 de companii valorau peste un miliard de euro, însă nici atunci nu exista nicio firmă românească a cărei evaluare să o plaseze peste pragul de 10 mld. euro. La nivelul lui 2007, Petrom era ocupantul primei poziţii cu 8,4 mld. euro. Şi atunci, la fel ca de altfel în toţi anii care au urmat, topul celor mai valoroase companii din economie era dominat autoritar de către investitorii străini, statul român păstrând controlul în doar câteva firme.

Ce s-a schimbat însă în ultimii ani este faptul că numărul companiilor antreprenoriale româneşti din top 100 a crescut constant. În continuare însă străinii sunt majoritari şi ocupă primele locuri.

Catalogul ZF Top 100 Cele mai valoroase companii din România este realizat încă de la prima ediţie împreună cu casa de investiţii Capital Partners, iar în ultimii doi ani în proiectul topului s-a alăturat şi compania de evaluare şi consultanţă Veridio, care analizează rezultatele băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO