Eveniment

Urmasii lui Dragan aloca 8 milioane de euro pentru eoliene

01.10.2008, 19:27 37

ButanGas, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de GPL (gaz petrolier lichefiat), va investi 8 milioane de euro in primul proiect pe energie eoliana dezvoltat de companie cu o capacitate de 4,5 MW, localizat in Muntii Apuseni.

"Este un proiect pilot pentru care deja am finalizat partea de studii de fezabilitate. In functie de rezultatele acestui prim proiect vom decide daca vom investi mai departe in acest segment, care este nou pentru noi, sau ne vom opri aici. Deocamdata este vorba de 4,5 MW (trei turbine adica) in Muntii Apuseni, pentru dezvoltarea carora vom aloca circa 8 milioane de euro. Cred ca in doi ani vom finaliza acest proiect", a declarat Florin Preda, directorul general al companiei, care a fost creata de omul de afaceri Iosif Constantin Dragan, decedat in urma cu aproape doua luni.
Reprezentantul ButanGas a declarat ca nu este in atentia companiei de a dezvolta acest proiect cu scopul de a-l vinde ulterior.
Pe partea de core business, comercializarea de GPL pe cele trei segmente de piata - butelii, micul vrac si autogaz, Preda spune ca anul acesta afacerile ButanGas ar putea ajunge la 100 mil. euro, fata de cele 68 mil. euro inregistrate in 2007.
"Am reusit sa crestem pe toate segmentele de piata anul acesta si, totodata, am beneficiat de cresterea preturilor la petrol pe plan international ceea ce implicit a dus la cresterea preturilor de comercializare al GPL-ului. Ne asteptam ca pana la sfarsitul acestui an sa ajungem la afaceri de 100 mil. euro", a precizat oficialul ButanGas.
In primele sase luni ale anului, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 43 mil. euro, in crestere cu 48% fata de aceeasi perioada a anului trecut pe fondul majorarii cu 33% a cantitatilor de GPL vandute si a cresterii retelei comerciale detinute. Potrivit celor mai recente informatii, compania detine o cota de piata de 14% pentru butelii, 34% pentru micul vrac si 18% pentru piata de autogaz.
Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, autogazul a inregistrat cresteri de pret intre 40 si 50%, acestea fiind cele mai mari majorari de pret consemnate de un produs petrolier.
Cea mai mare parte a pietei de GPL, respectiv 55%, este reprezentata de butelii. Piata de autogaz cumuleaza aproximativ 35% din piata totala, restul fiind reprezentat de micul vrac (butelii de dimensiuni mai mari utilizate de comercianti) care are o pondere de 10%.
Jucatorii din domeniu spun ca anul acesta piata va ajunge la o valoare de circa 400 mil. euro si la un volum de vanzari de 500.000 de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO