Eveniment

UPDATE: Premierul Florin Cîţu l-a revocat din funcţie pe ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, după ce acesta a refuzat să îşi dea demisia la solicitarea premierului. În replică, Alexandru Nazare a ieşit cu o explicaţie amplă privind motivele: Nu e vorba de rezultate, ci de ”echipă”

UPDATE: Premierul Florin Cîţu l-a revocat din funcţie...

Autor: Cristian Hostiuc

08.07.2021, 11:59 1904

Update ora 15.00: Ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare, a ieşit cu o explicaţie amplă privind motivele pentru care a refuzat să îşi dea demisia, precizând că remanierea nu are legătură cu rezultatele activităţii sale, ci cu ”echipa”

Redăm mai jos mesajul integral publicat de Alexandru Nazare pe pagina sa de Facebook:

”Premierul mi-a cerut demisia, paradoxal, cu o zi înainte de emisiunea României de eurobonduri, menţionând că dacă nu demisionez, îmi va cere remanierea. O demisie, înaintea unei emisiuni de eurobonduri, ar fi afectat condiţiile pe care România le-ar fi putut obţine pe pieţele externe, condiţii şi aşa vitrege.

Ieri, în timpul negocierilor, a revenit cu mesaje telefonice insistând să primească demisia cât mai curând. Imediat cum am finalizat cu succes emisiunea de eurobonduri, i-am răspuns că după toată munca depusă, rezultatele bune obţinute şi reflectate în execuţia bugetară şi evaluările instituţiilor financiare internaţionale, luând în calcul şi modul în care permanent a apreciat activitatea mea şi a colegilor din Ministerul Finanţelor, nu consider că aş avea vreun motiv sa îmi asum o demisie atât timp cât am apărat cu onestitate şi bună credinţă interesele financiare ale României.

I-am spus domnului Florin Cîţu să pună în discuţie decizia legată de evaluarea şi retragerea mandatului meu în forurile de decizie ale PNL, conform protocolului asumat în coaliţie.

Astăzi, înainte de şedinţa de Guvern, mi-a confirmat că va trimite propunerea de remaniere. Am menţionat că remanierea nu se impune dacă analizăm rezultatele; a replicat că această decizie nu are legătură cu rezultatele, ci cu “echipa”. Posibil s-a referit la faptul că nu m-am alăturat echipei care să îl susţină în campania pentru poziţia de preşedinte al PNL. Am considerat că o atitudine neutră, prin prisma poziţiei de ministru de Finanţe, este cea mai înţeleaptă în raport cu interesele românilor, cu ţintele asumate de România şi cu imaginea PNL.

Ţin să menţionez că nu sunt întârzieri în proiectele de la Ministerul Finanţelor, aşa cum a precizat premierul. Mai mult, am deblocat multe dintre proiectele preluate şi am iniţiat multe altele noi, precum parteneriatul cu UiPath.

Am mărit, în negociere cu Comisia Europeană, suma alocată Ministerului de Finanţe prin PNRR, de la 100 mil. EUR la 562 mil EUR şi am dublat numărul de proiecte de digitalizare, de la 25 la 50. În plus, am adăugat şi reforme proiectelor de investiţii.

Spre exemplu, astăzi avem 90.000 de case de marcat conectate pentru că am demarat o aplicaţie nouă în luna ianuarie, care este funcţională. Numai dacă acest proiect este finalizat cu succes până la sfârşitul anului, aşa cum am planificat, va avea efecte de minim 10% în creşterea colectării TVA. Aplicaţia demarata în 2020, de ministrul Finanţelor de atunci, încă nu este funcţională.

Mulţumesc tuturor colegilor din Ministerul de Finanţe pentru activitate şi rezultate! Le mulţumesc tuturor membrilor PNL care mi-au acordat susţinerea!

Îi mulţumesc domnului Preşedinte Klaus Iohannis şi sunt onorat pentru încrederea acordată la numirea în funcţia de ministru de Finanţe şi pe parcursul mandatului!”.


 

Joi dimineaţă, premierul Florin Cîţu a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis aprobarea revocării din funcţie a ministrului de Finanţe Alexandru Nazare după ce acesta a refuzat să îşi dea demisia, la solicitarea premierului. 

Conform unor surse politice, ministrul Finanţelor i-a solicitat premierului să pună în discuţie schimbarea lui în forurile de conducere ale coaliţiei, dar premierul nu a dorit să facă acest lucru. 

Preşedintele Iohannis nu vrea să intre în această dispută, îl apreciază pe ministrul Finanţelor, dar nu se va opune solicitării premierului de revocare a acestuia, au precizat sursele citate. 

Pe piaţa politică sunt doar zvonuri legate de disputa politică dintre premierul Cîţu şi ministrul Finanţelor, neştiindu-se foarte clar de la ce au pornit neînţelegerile dintre cei doi.  

Bugetul de stat a înregistrat o poziţie peste aşteptări în primele 5 luni ale anului, iar datele arată că rezultatele vor fi în parametrii bugetari. 

Nazare consideră că şi-a făcut treaba în calitate de ministru al Finanţelor şi de aceea şi-a apărat poziţia în faţa premierului Cîţu, care i-a solicitat demisia. 

Pe piaţă se mai vehiculează zvonuri legate de disputa premierului cu ministrul Finanţelor în privinţa împrumuturilor pe care le atrage România, atât de pe piaţa internă, dar mai ales de pe piaţa externă, premierul fiind extrem de interesat de aceste operaţiuni. 

Miercuri, ministerul Finanţelor a atras de pe pieţele externe 3,5 mld. euro. 

La rândul lui, Ludovic Orban, preşedintele PNL, a declarat joi că nu l-a susţinut pe Alexandru Nazare pentru funcţia de ministru de Finanţe. Ludovic Orban a mai susţinut că remanierea nu are baze obiective.

„Eu am avut alte propuneri la acel moment. Cel care l-a propus este premierul Florin Cîţu Din punctul meu de vedere nu este niciun motiv serios pentru a susţine această remaniere. Deocamdată este un fapt, nu am altceva de făcut decât să spun că propunerea de revocare nu are la bază motive obiective”, a spus Ludovic Orban în timpul unei vizite pe care o face în judeţul Olt.

Preşedintele PNL a mai declarat că are mai multe semne de întrebare în legătură cu remanierea anunţată de Florin Cîţu. „Aş vrea să sper că nu este nici o legătură între revocare şi rectificarea bugetară. Aş vrea să cred, deşi îmi este foarte greu, că nu a fost revocat deoarece nu a apărut în poză şi a fost demis. Aş vrea să cred că nu este aşa (n.r. că nu a fost vorba despre o pedeapsă) deşi îmi este foarte greu”, a precizat preşedintele PNL.

Premierul Florin Cîţu a anunţat joi că a cerut în coaliţie demisia ministrului Finanţelor.

„Acesta ne-a informat că nu doreşte să-şi dea demisia şi preferă să fie revocat. Astăzi, după încă o discuţie cu membrii coaliţiei, am transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a domnului Alexandru Nazare din funcţia de ministru al Finanţelor”.

Premierul a spus că a transmis la Palatul Cotroceni şi propunerea ca el să ocupe interimar această funcţie.

„Domnul ministru a avut posibilitatea să îşi dea demisia, a preferat să fie revocat. Toţi liderii coaliţiei au fost informaţi de marţi după-amiaza”, a precizat Florin Cîţu.

Acesta a vorbit şi despre motivele care au stat la baza acestei decizii.

„În ceea ce priveşte motivele, am făcut o evaluare la şase luni de zile, sunt mai multe lucruri, dar pe scurt cele mai întârziate proiecte sunt la Ministerul Finanţelor”, a spus premierul, care a adăugat că este vorba de proiecte importante pentru atragerea fondurilor europene şi eliminarea evaziunii fiscale.

Florin Cîţu a spus că în acest moment nu are nicio propunere pentru noul ministru al Finanţelor. Acesta a precizat că este posibil ca membrii corpului de control să meargă la Ministerul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO