Eveniment

Unu din trei contracte de muncă din România este plătit cu salariul minim. Ce efecte sunt pentru economie şi societate

Unu din trei contracte de muncă din România este...

Autor: Ramona Cornea

13.05.2021, 19:30 7181

♦ Deşi pot primi anumite sume care să le suplimenteze veniturile cât sunt în câmpul muncii, angajaţii care acum au contracte de muncă pe salariul minim vor primi pensia minimă atunci când vor decide să se pensioneze ♦ În 2021, pensia minimă este de 800 de lei.

Anul trecut, în economia locală erau 1,2 milioane de contracte individuale de muncă plătite cu salariul minim pe economie, cel de 2.230 de lei brut la acea vreme, iar dacă adăugăm numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pentru persoanele cu studii superioare şi pentru angajaţii din construcţii, numărul contractelor de muncă trece de 1,6 milioane.

În 2019, numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a atins un maxim de 1,75 milioane, dintre care 1,33 mi­lioane erau plătite cu 2.080 de lei brut, ceea ce însemna circa 31,5% din totalul contractelor de muncă cu normă întreagă. În 2011, erau 350.000 de astfel de contracte de muncă, număr ce reprezenta 7,7% din totalul contrac­telor de muncă, con­form date­lor din stu­diul „Sala­riul mi­nim şi traiul minim decent. De la mituri la opor­tunităţi“, realizat de Syndex România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO