Eveniment

Universitatea Bucureşti critică iniţiativa AOSR de a se pune pe acelaşi plan cu Academia Română

Universitatea Bucureşti critică iniţiativa AOSR de a...

Autor: Ioana Nicolescu

25.03.2016, 10:46 131

"Universitatea din Bcucureşti a luat act cu surprindere şi îngrijorare de iniţiativa Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOŞR) de a se constitui ca un for ştiinţific alternativ în raport cu Academia Română", se arată într-un comunicat al Universităţii Bucureşti remis vineri agenţiei MEDIAFAX.

Universitatea spune că reacţia actualei conduceri a Academiei Române la această iniţiativă este pe deplin îndreptăţită şi se alătură criticii formulate de către Academie.

"Adoptarea de către fosta Asociaţie a Oamenilor de Ştiinţă, preschimbată ulterior în Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOŞR), a titulaturii «Academia de Ştiinţe din România», cu un statut juridic şi social echivalent cu cel al Academiei Române, aşa cum se preconizează în demersul iniţiat de unii membri ai Parlamentului României, poate aduce prejudicii incalculabile prestigiului ştiinţei şi culturii româneşti, atât în ţară cât şi peste hotare. Sursă indezirabilă de confuzii şi de privilegii nejustificate, o atare iniţiativă poate compromite grav seriozitatea politicilor publice autohtone privind aspiraţiile legitime către excelenţă în activitatea intelectuală şi artistică, într-o perioadă în care atât cercetarea cât şi creaţia din România sunt supuse unor provocări deosebit de dificile", se arată în comunicat.

Universitatea mai deplânge "modul în care strădaniile de 150 de ani încoace de a edifica un for suprem, de certă autoritate, al vieţii spirituale româneşti, sunt subminate de o iniţiativă ce nesocoteşte valoarea tradiţiei şi ridică semne de întrebare privind evoluţiile viitoare".

Potrivit unei propuneri legislative depuse la Senat pentru modificarea şi completarea Legii nr.31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOŞR), aceasta ar putea avea un statut similar Academiei Române sau Institutului Cultural Român, prin schimbarea denumirii în Academia de Ştiinţe, creşterea salariilor printr-un ''spor de importanţă naţională'' şi eliminarea interdicţiei de a purta titlul de academician.

Potrivit site-ului instituţiei, din AOŞR fac parte unii membri ai Academiei Române ca Răzvan Theodororescu, foşti şi actuali parlamentari ca Ion Iliescu, Teodor Meleşcanu, Valeriu Tabără, dar şi nume ca Gheorghe Mencinicopschi, ÎPS Teodosie, ÎPS Nifon, Ion Cristoiu. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu este membru titular fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, fiind totodată şi presedintele Secţiei ''Ştiinţe Chimice''. Preşedintele filialei Iaşi este deputatul PSD Anghel Stanciu, condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO