Eveniment

Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca este prima universitate din România care ocupă prima poziţie în rankingul internaţional Leiden

Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca este...

Autor: Vasile Magradean, Mediafax

08.07.2020, 18:14 506

Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca ocupă prima poziţie între universităţile româneşti, conform rankingului Leiden al universităţilor internaţionale.

Conducerea UBB anunţă că rankingul Leiden este cel mai prestigios ranking european care clasifică universităţile internaţionale după capacitatea de a genera cunoaştere prin cercetare ştiinţifică avansată, inclusiv în relaţie cu industria şi societatea, exprimată în publicaţii ştiinţifice indexate în Web of Science.

”În analiza globală standard a universităţilor în rankingul Leiden, UBB ocupă prima poziţie în România, urmată din Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB). UBB ocupă poziţia 976, din 1176 universităţi incluse în rankingul Leiden, din totalul de aproximativ 30.000 de universităţi existente la nivel internaţional”, arată conducerea UBB.

În analiza pe domenii a rankingului Leiden, din România apar tot doar aceste două universităţi.

Astfel, în domeniul ”Biomedical and health sciences” UBB este prima şi singura universitate din ţară şi ocupă locul 1032 la nivel internaţional, din 1071de universităţi incluse în ranking, iar în domeniul ”Life and earth sciences” este prima şi singura universitate din ţară şi 788 la nivel internaţional, din 985 de universităţi incluse în ranking.

În cadrul domeniului ”Mathematics and computer sciences”, UBB ocupă a doua poziţie în ţară şi 612 la nivel internaţional, din 898 de universităţi incluse în ranking, în ”Physical sciences and engineering” apare pe a doua poziţie la nivel naţional şi 784 la nivel internaţional, din 1101 de universităţi incluse în ranking, iar în ”Social sciences and humanities” este prima şi singura universitate din România, ocupând poziţia 564 la nivel internaţional, din 650 de universităţi incluse în ranking.

”UBB ocupă podiumul în multe clasamente internaţionale ale universităţilor, dar mă bucură în mod special prezenţa UBB în acest ranking riguros şi obiectiv. Acesta include doar universităţile care, dincolo de o potenţială bună activitate de predare/învăţare şi/sau de relaţie cu societatea, pot genera cunoaştere avansată cu impact detectabil/semnificativ la nivel internaţional”, a declarat rectorul Daniel David.

Potrivit acestuia, UBB este o universitate internaţională care nu doar predă sau foloseşte cunoaşterea generată de altii, ci este capabilă să producă cunoaştere inovativă, asigurând astfel ţării avantaje competitive.

”Ranking-ul reconfirmă statutul UBB de una dintre cele mai reprezentative universităţi de cercetare avansată din ţară, în prezent probabil cea mai reprezentativă, statut cu care am fost anul acesta acceptaţi în reţeaua exclusivistă GUILD, a unora din cele mai reprezentative universităţi europene world-class”, a precizat David.

Acesta susţine că este trist că doar două universităţi din România sunt prezente în rankingul european care arată cel mai direct capacitatea de a genera cunoaştere care chiar contează internaţional, cu potenţial inovativ.

În ediţiile din 2011, 2012, 2013, 2014 şi 2015, România nu a avut nicio universitate în rankingul Leiden.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO