Eveniment

Uniunea Europeană lansează un amplu proiect pentru salvarea biodiversităţii: 30% din terenurile şi mării Europei vor deveni zone protejate până în 2030

Uniunea Europeană lansează un amplu proiect pentru...

Autor: Cosmin Pirv

20.05.2020, 14:47 102

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o nouă strategie privind biodiversitatea, care prevede, printre altele, ca 30% din terenurile şi mările Europei să devină zone protejate gestionate eficient până în 2030. 

Comisia Europeană a adoptat miercuri două noi strategii, una vizează biodiversitatea, iar a doua sistemul alimentar, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Noua strategie privind biodiversitatea prevede ca, până în 2030, 30% din terenurile şi mările Europei să fie transformate în zone protejate gestionate eficient şi cel puţin 10 % din suprafaţa agricolă să revină „la elemente de peisaj bogate în diversitate”.

„Adoptată în plină pandemie de COVID-19, strategia este un element central al planului de redresare al UE, fundamental pentru prevenirea apariţiei unor epidemii viitoare şi consolidarea rezilienţei la acestea, precum şi pentru oferirea unor oportunităţi imediate de afaceri şi de investiţii pentru relansarea economiei UE. Aceasta urmăreşte, de asemenea, să integreze consideraţiile legate de biodiversitate în strategia globală de creştere economică a UE”, se arată în comunicat.

Cea de-a doua stregie adoptată, „De la fermă la consumator” stabileşte o reducere cu 50 % a utilizării şi a riscului pesticidelor, o reducere cu cel puţin 20 % a utilizării îngrăşămintelor, o reducere cu 50 % a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă şi acvacultură, precum şi atingerea obiectivului de a consacra 25 % din terenurile agricole agriculturii ecologice.

„Criza provocată de coronavirus ne-a arătat cât suntem de vulnerabili şi cât de important este să restabilim echilibrul dintre activitatea umană şi natură. Schimbările climatice şi declinul biodiversităţii reprezintă un pericol clar şi actual pentru umanitate. Ocupând o poziţie centrală în cadrul Pactului verde, strategia privind biodiversitatea şi strategia «De la fermă la consumator» preconizează crearea unui nou echilibru mai bun între natură, sistemele alimentare şi biodiversitate, pentru a proteja sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor noştri şi, în acelaşi timp, pentru a spori competitivitatea şi rezilienţa UE. Aceste strategii reprezintă o componentă fundamentală a amplului proces de tranziţie pe care îl lansăm”, a declarat Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european.

Cele două strategii adoptate de CE urmează să fie aprobate de Parlamentul şi de Consiliul European.

Pactul verde european, prezentat de Comisia von der Leyen la 11 decembrie 2019, stabileşte o foaie de parcurs ambiţioasă către realizarea unei economii circulare neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei, în care creşterea economică este decuplată de utilizarea resurselor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO