Eveniment

Uniunea Europeana confirma politic maine incheierea negocierilor cu Romania

13.12.2004, 00:00 22

Ministrii de externe ai Uniunii Europene, care se vor intalni maine, vor lua decizia politica de inchidere a negocierilor cu Romania, care va fi validata pe 17 decembrie de sefii de state si de guverne ai Uniunii.
Romania a incheiat saptamana trecuta, din punct de vedere tehnic, negocierile de aderare la UE prin prin inchiderea ultimelor doua capitole: Concurenta si Justitie si afaceri interne (JAI). In cadrul negocierilor pentru cele dou capitole, autoritatile romane si-au asumat 11 angajamente, neindeplinirea acestora putand duce la amanarea cu un an a aderarii la Uniunea Europeana. Comisia Europeana a stabilit termene clare si va monitoriza la sange indeplinirea angajamentelor asumate de autoritatile romane.
"Decizia de la conferinta de aderare la nivel de negociatori sefi va fi confirmata de conferinta la nivel ministerial, din 14 decembrie 2004, urmand ca finalizarea politica a negocierilor sa aiba loc la Consiliul European din 16-17 decembrie 2004", potrivit Ministerului Integrarii.
Din cele 11 angajamente, cele mai multe, respectiv 7, au fost asumate in cadrul capitolului JAI.
Procesul care urmeaza inchiderii negocierilor tehnice la Capitolul JAI va fi unul si mai dificil, care presupune o monitorizare mai intensa din partea statelor membre ale UE a declarat la finele saptamanii trecute Marian Saniuta, ministrul administratiei si internelor. El a precizat ca monitorizarea "se va opri asupra unor chestiuni pe care Ministerul Administratiei si Internelor le cunoaste si si le-a asumat si care privesc securizarea frontierelor, reforma justitiei, protectia datelor personale, politica de vize, migratia, azilul, lupta impotriva crimei organizate si terorismului, problema coruptiei, cooperarea vamala si judiciara".
Romania va trebui sa prezinte semestrial, incepind cu 1 mai 2005, informari detaliate privind progresele inregistrate in aceste domenii, a precizat el.
"Nu este vorba despre elemente impuse Romaniei de catre Bruxelles, ci elemente pe care le cunoastem si ni le-am asumat", a adaugat ministrul, citat de Mediafax.
Potrivit lui Saniuta, capitolul JAI a fost inchis dupa negocieri care au durat doi ani si sapte luni, perioada in care Romania a trebuit sa faca "un adevarat tur de forta", deoarece negocierile au fost dificile si au existat si "momente grele".
Angajamentele se refera, intre altele, la securizarea frontierelor, reforma justitiei, accelerarea considerabila a luptei impotriva coruptiei si, in special, impotriva coruptiei la nivel inalt.
In ceea ce priveste coruptia, autoritatile s-au angajat sa accelereze considerabil luptei impotriva acesteia si, in special, impotriva coruptiei la nivel inalt, prin asigurarea aplicarii riguroase a legislatiei anti-coruptie in vigoare si independenta efectiva a Parchetului National Anticoruptie (PNA) si prin transmiterea anuala, incepind cu noiembrie 2005, a unui Raport convingator privind activitatea PNA in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. PNA trebuie sa primeasca resursele financiare, umane si de formare, precum si echipamentul necesar pentru a-si putea indeplini functiile pentru care fost creat.
La capitolul Concurenta, angajamentele asumate vizeaza controlul efectiv de catre Consiliul Concurentei a oricarui potential ajutor de stat; intarirea aplicarii legislatiei atat in domeniul anti-trust, cat si al ajutorului de stat; transmiterea la Comisie pana la mijlocul lunii decembrie a Strategiei de restructurare a sectorului siderurgic si a Planurilor de viabilitate revizuite in concordanta cu cerintele Protocolului 2 al Acordului European, precum si intarirea capacitatii administrative a Consiliului Concurentei.
Romania a reusit sa convinga Comisia ca ajutoarele de stat acordate din 1993 pana in 2002 sa nu fie contabilizate ca atare. Au fost obtinute cateva perioade de tranzitie pentru zonele libere si defavorizate. Zonele libere nu vor plati redeventa datorata administratiei pana in 2011. Agentii economici din zonele defavorizate (care au obtinut certificatul de investitor pana la 1 iulie 2003) vor pastra exceptarea de la plata impozitului pe profit - in trei dintre zone pana la sfarsitul lui 2008, in 22 pana la sfarsitul lui 2009 si in alte trei zone pana la sfarsitul lui 2010.
'Am negociat aceste perioade de tranzitie pentru a da posibilitatea companiilor care activeaza in aceste zone sa se dezvolte, contribuind, astfel, la reducerea decalajelor fata de restul regiunilor tarii. Oricum, ajutoarele de stat acordate vor trebuie sa respecte criteriile comunitare privind ajutoarele de stat pentru dezvoltare regionala (intensitate de maximum 50% pentru intreprinderile mari si 65% pentru cele mici si mijloci). De aceste perioade de tranzitie vor beneficia cateva sute de companii si, implicit, mii de angajati", a declarat Vasile Puscas, negociatorul- sef cu UE.
De asemenea, perioada de restructurare a siderurgiei a fost prelungita pana la sfarsitul lui 2008. In schimb, Romania s-a angajat ca ajutoarele de stat pentru sectorul siderurgic sa nu depaseasca 51 mld. lei (circa 1,3 mil. euro), pana in 2009. "Marile societati siderurgice romanesti nu vor mai primi, din ianuarie 2005, ajutoare de stat, intrucat au devenit viabile, a declarat Georgeta Molosaga, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului.
Productia totala de otel trebuie sa scada cu doua milioane de tone pana in 2008 (anul de referinta este 1993). Astfel, Combinatul Siderurgic Resita si Ispat Siderurgica Hunedoara vor inchide, pana in 2008, unitati de laminare produse finite cu o capacitate totala de 820.000 tone.



Capitolul Concurenta
1. Asigurarea unui control efectiv de catre Consiliul Concurentei al oricarui potential ajutor de stat, inclusiv al ajutoarelor fiscale, sociale si al esalonarilor la plata energiei.
2. Consolidarea fara intarziere a implementarii legislatiei in domeniul ajutorului de stat. Asigurarea unei implementari satisfacatoare a legislatiei atat in domeniul antitrust cat si al ajutorului de stat.
3. Adoptarea, pana la mijlocul lunii decembrie 2004, a variantei revizuite a Strategiei de restructurare a industriei siderurgice si a Planurilor individuale de viabilitate in conformitate cu obligatiile prevazute in Protocolul 2 al Acordului European. In acest context, Romania si-a asumat urmatoarele angajamente:
a. Sa nu mai acorde sau plateasca, in perioada 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2008, ajutoare de stat companiilor prevazute in Strategia de restructurare a industriei siderurgice.
b. Sa respecte nivelul ajutorului de stat agreat in contextul Protocolului 2 al Acordului European pentru companiile prevazute in Strategia de restructurare a industriei siderurgice.
c. Sa respecte reducerile de capacitati pentru produse finite, de 2,05 milioane tone, prevazute pentru intreaga perioada de restructurare (1993 - 2008).
4. Continuarea dezvoltarii capacitatii administrative a Consiliului Concurentei prin alocarea de resurse financiare adecvate si suficiente, precum si prin calificarea corespunzatoare a personalului.



Capitolul Justitie si Afaceri Interne
1. Implementarea Planului de Actiune Schengen amendat, conform acquis-ului si conform termenelor.
2. Accelerarea eforturilor in ceea ce priveste modernizarea echipamentului si infrastructurii la frontiera, reflectata intr-un plan multi-anual de investitii, realizat pana in martie 2005.
3. Dezvoltarea unei Strategii si a unui Plan de Actiune privind reforma sistemului judiciar, incluzand cele mai importante masuri pentru implementarea Legii privind organizarea judiciara, Legii privind statutul magistratilor si Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii. Documentele trebuie transmise pana in martie 2005.
4. Accelerarea luptei impotriva coruptiei si, in special, impotriva coruptiei la nivel inalt, prin asigurarea aplicarii legislatiei anti-coruptie  si independenta efectiva a Parchetului National Anticoruptie si prin transmiterea anuala, incepand cu noiembrie 2005, a unui Raport privind activitatea PNA.
5. Realizarea unei auditari independente privind rezultatele si impactul generat de prezenta Strategie Nationala Anticoruptie; reflectarea concluziilor si recomandarilor acestei auditari in noua strategie multianuala, care trebuie sa fie un document, in vigoare pana in martie 2005, insotit de un Plan de actiune.
6. Asigurarea unui cadru legal clar privind sarcinile si cooperarea dintre jandarmerie si politie, inclusiv implementarea legislatiei, pana in martie 2005.
7. Dezvoltarea si implementarea unei strategii multi-anuale coerente de combatere a criminalitatii si transmiterea anuala, incepand din martie 2005, a unor statistici privind modul in care criminalitatea este combatuta.



Financial Times: Romania a incheiat probabil cele mai dificile negocieri
Uniunea Europeana a stabilit termenii in baza carora Romania va deveni stat membru in 2007, in cadrul "probabil celor mai dificile negocieri derulate pana in prezent", comenteaza cotidianul britanic Financial Times (FT) in editia sa electronica de vineri.
In baza acordului, negocierile privind capitolele "sensibile" referitoare la Concurenta si Justitie si Afaceri Interne - ultimele doua incheiate - au fost finalizate la timp, inainte de summitul european care va avea loc saptamana aceasta. In schimb, noteaza FT, statele membre UE au decis sa introduca posibilitatea amanarii cu un an a datei de aderare a Romaniei, in situatia in care reformele din oricare dintre cele doua domenii nu vor evolua conform graficului.
Acordul cu oficialii de la Bruxelles a fost incheiat in ciuda faptului ca Olli Rehn, comisarul UE pentru Extindere, a recomandat ca negocierile sa fie continuate anul viitor, pe fondul unor temeri privind acordarea de subventii, in special in industria siderurgica.
FT mai mentioneaza faptul ca acordul a fost criticat de membrii liberali ai Parlamentului European. "Aceasta reprezinta o greseala teribila, care risca sa tradeze valorile fundamentale ale UE", a afirmat Chris Davies, liderul grupului britanic de liberali-democrati din Parlamentul European.
Reprezentanti ai Comisiei Europene contrazic insa aceasta opinie, aratand ca posibilitatea amanarii datei de aderare va spori presiunile exercitate asupra Romaniei in sensul continuarii reformelor, conform angajamentelor.
"Romania mai are inca destul timp sa-si faca temele inainte de aderare. Iar acum exista o modalitate de a monitoriza daca acest lucru se intampla, ceea ce ne va permite sa ne asiguram ca isi va indeplini toate obligatiile de stat membru pana cand va castiga acest statut", a mai spus un purtator de cuvant al lui Olli Rehn. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO