Eveniment

Unita si Agras au anuntat ca se retrag din UNSAR

25.04.2005, 19:14 16

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), abia revigorata prin (re)aderarea, la sfarsitul anului trecut, a societatilor Omniasig si Asirom, este din nou pe punctul de a fi parasita de o parte din membri.

Companiile de asigurari Unita si Agras, membre ale grupului austriac WienerStaedtische, au trimis la sfarsitul saptamanii trecute scrisori conducerii UNSAR prin care anunta ca se retrag din asociatie. Conform unor surse din piata, Omniasig ar avea intentii similare. Reprezentantii companiei nu au comentat informatia.

Unita acuza reprezentativitatea tot mai redusa a acestei asociatii si activitatea ineficienta.

"Ne exprimam profunda dezamagire referitor la activitatea UNSAR, organizatie care in mod evident este de ani de zile pe un traseu descendent si care nu mai reprezinta practic pe aproape nici una din societatile de asigurare din Romania si in care noi nu ne putem regasi", afirma in scrisoare Dan Odobescu, presedinte director general al Unita.

Odobescu mai spune ca raportul privind activitatea UNSAR intre decembrie 2004 si 20 aprilie 2005 "nu reprezinta decat o insiruire a unor scrisori si informari primite de la CSA".

Reactia Unita vine dupa o adunare generala a UNSAR de pe data de 20 aprilie unde a fost votat raportul de activitate al organizatiei, bugetul si presedintele, in persoana lui Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac.

Cristian Constantinescu nu a comentat decizia Unita.

Tudor Moldovan, membru in Comitetul de Directie al UNSAR, este de acord ca in acest moment UNSAR "are putina credibilitate si vizibilitate" si ca cea mai buna solutie ar fi "alegerea unui director executiv care sa nu fie din piata asigurarilor si care sa faca un lobby eficient pentru aceasta industrie". Alegerea unui director executiv a mai fost pusa in discutie in UNSAR, dar fara rezultat.

Din punctul de vedere al reprezentantilor BCR Asigurari, discutiile s-au nascut ca urmare a nemultumirii rezultatului votului pentru presedinte.

"Am remarcat nemultumirea Unita si Omniasig, dar asa a fost votul majoritatii celor prezenti. Parerea mea personala este ca UNSAR functioneaza acum mai bine decat inainte, cand functiona mai putin eficient", a spus Romeo Jantea, director general al BCR Asigurari.

Din UNSAR fac in acest moment parte 22 de companii de asigurari. Asirom, Omniasig si AIG Romania

s-au reunit acum doi ani intr-o alta asociatie, Asociatia Profesionala a Asiguratorilor din Romania (APAR), dupa ce plecasera rand pe rand din UNSAR. In APAR a ramas acum doar AIG, iar Unita are de gand sa intre acum in aceasta asociatie. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO