Eveniment

UniCredit: Piata financiara romaneasca, printre cele mai lovite de criza

UniCredit: Piata financiara romaneasca, printre cele mai lovite de criza

Click pentru imaginea marita

04.04.2008, 20:27 117

Pietele financiare din regiune au fost lovite in mod diferit de stirile proaste privind economia americana din ultima vreme, insa Romania si Turcia au avut cel mai mult de pierdut, indicii acestor piete picand cu aproape 30% de la inceputul anului, concluzioneaza analistii bancii italiene UniCredit, in cadrul buletinului publicat ieri.
In situatii asemanatoare se afla bursele din Bulgaria si Croatia, fiecare cu pierderi mai mari de 25%.
"Pietele financiare din regiunea Europei Centrale si de Est au ramas foarte volatile in ultimele saptamani, pe fondul semnalelor de ingrijorare privind economia Statelor Unite si cea mondiala, precum si din cauza stirilor privind problemele unor institutii financiare", comenteaza analistii UniCredit. De altfel, Turcia, Ucraina si Kazahstan sunt considerate cele mai riscante piete financiare din zona de catre raportul publicat ieri.
In acelasi timp, expertii bancii italiene noteaza faptul ca leul a ramas sub presiune in ultima perioada (pierzand 11% in ultimele sase luni si circa 21% de la minimul atins in iulie 2007), din cauza ca investitorii speculativi folosesc moneda nationala romaneasca pentru a reactiona la stirile negative privind alte state din regiune, care nu au un regim valutar atat de permisiv ca si cel local, afirma raportul.
Analistii UniCredit sunt printre cei mai pesimisti privind estimarile de crestere economica a Romaniei pe anul acesta. Ei vad o crestere a Produsului Intern Brut de numai 5,5%, fata de estimarea oficiala de 6,5% si de ritmul de 6% inregistrat anul trecut. Pentru primul trimestru din 2008, italienii estimeaza o incetinire semnificativa a cresterii economice, de la 6,6% in T4 2007 la 5,5% in T1 2008.
Raportul prevede si o continuare a inrautatirii deficitului de cont curent, pe care UniCredit il estimeaza pentru anul acesta la 14,2% din Produsul Intern Brut, fata de 13,9% anul trecut.
In acelasi timp, analistii bancii italiene sunt cei mai pesimisti privind inflatia medie de anul acesta, pe care o estimeaza la 7,4% (fata de 7%, cat arata estimarea oficiala a Comisiei Nationale de Prognoza). Opiniile analistilor privind evolutia economiei Romaniei sunt acum mai impartite ca oricand din cauza crizei internationale, dar si a inceputului de an, cand trendurile economice pentru anul in curs nu sunt inca formate. De exemplu, analistii BCR au publicat chiar in urma cu doua zile un raport mai degraba optimist, potrivit caruia un an agricol bun si continuarea tendintelor de la inceput de an ar putea duce cresterea economica peste 7%.
Mai mult, Comisia Nationala de Prognoza si-a mentinut cu ocazia celui mai recent buletin publicat estimarile privind cresterea economica, la 6,5%.
Totusi, presedintele Comisiei, Ion Ghizdeanu, a declarat atunci ca estimarile privind indicatorii macro, inclusiv ritmul de crestere economica, ar putea fi revizuite in sus daca se mentin tendintele de crestere puternica din constructii, industrie si retail de la inceputul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO