Eveniment

UniCredit Bank creionează un tablou mai puţin idilic al economiei: Creştere economică din ce în ce mai mică şi deficite din ce în ce mai mari

UniCredit Bank creionează un tablou mai puţin idilic al...

Autor: Iulian Anghel

27.02.2018, 00:04 688

În aceeaşi vreme, documentul citat arată că instituţia de credit se aşteaptă ca agenţiile de evaluare financiară Moody’s şi S&P să menţină neschimbat ratingul suveran al României la Baa3 şi, respectiv, BBB- cu perspective stabile, deşi sunt posibile „noi avertismente asupra riscurilor fiscale”.

Potrivit analiştilor de la UniCredit Bank, creşterea economică a României se va domoli la 4,6% în acest an şi la 3,5% anul viitor.

Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 5,5%, în timp ce Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a ridicat, la începutul anului, prognoza de creştere la 6,1%. În acelaşi timp, şeful CNP a apreciat că decizia BNR de a majora dobânda de referinţă la 2,25% va avea un impact de 0,2% asupra creşterii economice. O creştere economică de 4,6% în acest an ar fi una importantă, având în vedere că baza de plecare este una foarte înaltă - 7% creştere în 2017.

Pe de altă parte, dacă domolirea creşterii economice era de aşteptat, analiştii de la UniCredit pun pe piaţă cifre care nu merg deloc mână în mână cu previziunile guvernului.

Astfel, în vreme ce Executivul de la Bucureşti şi-a fixat ţinta de deficit bugetar la sub 3% din PIB în acest an, economiştii văd un deficit bugetar de 3,5% din PIB în 2018 şi de 3,7% în 2019, fapt care ar crea probleme guvernului român în relaţia cu Bruxellesul, întrucât România ar intra automat în procedura de deficit excesiv ce o va obliga să propună un plan de revenire în ţinte. Or, ştim din trecut, astfel de planuri au însemnat, cel mai adesea, tăieri de cheltuieli bugetare, durerose pentru orice guvern. Anul trecut deficitul bugetar a fost ţinut în limitele de 3% din PIB doar cu sacrificarea investiţiilor – doar 27 de miliarde de lei investiţii din buget şi din fonduri UE, faţă de un nivel planificat la începutul lui 2017 de 39,5 miliarde de lei.

Mai departe, analiştii de la UniCredit văd un deficit de cont curent în creştere, de la 6,5 miliarde de euro în acest an, la 8,4 miliarde de euro în 2018 şi 8,9 miliarde de euro în 2019. Ca procent din PIB, aceasta înseamnă o creştere a deficitului de cont curent de la 3,5% din PIB în 2017, la 4,3% din PIB în 2018 şi tot 4,3% din PIB în 2019.

Un lucru bun: datoria ţării se va menţine şi în următorii doi ani la un nivel mai mult decât comod, ea avansând de la 37,2% din PIB în 2017, la 37,7% din PIB în 2018 şi 38,8% din PIB în 2019, motiv şi pentru care agenţiile de rating menţin de câţiva ani ratingul suveran al României la nivelul „recomandat pentru investiţii”. Ce mai este interesant în raportul UniCredit Bank este că analiştii băncii văd consumul, în continuare, drept principal motor al creşterii economice, în vreme ce Comisia Naţională de Prognoză mizează pe o schimbare dinspre consum spre investiţii. Potrivit documentului citat, consumul gospodăriilor – care a fost principalul instument ce a condus la creşterea de 7% de anul trecut - ar urma să se reducă de la 8,9% anul trecut la 6,1% în 2018 şi 3,9% în 2019 dar şi aşa, ar urma să fie peste investiţiile fixe, care au avut o creştere de 2,8% anul trecut şi ar putea avansa anul acesta cu 0,7% urmând să crească spre 3,1% în 2019.

Şomajul ar urma să rămână la niveluri de jos – 5% anul trecut, 4,8% în acest an şi 4,6% anul viitor, mai arată raportul UniCredit Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO