Eveniment

Ungureanu: Emoţiile sunt pentru responsabilitatea enormă pe care mi-o asum, nu în privinţa votului

Ungureanu: Emoţiile sunt pentru responsabilitatea enormă pe care mi-o asum, nu în privinţa votului

Senatorul independent Mircea Geoană a intrat, joi, la ora transmiterii acestei ştiri, în sala de plen, el declarând pentru Mediafax că va participa la votul de învestitură a Cabinetului Ungureanu, dar că va vota împotrivă.

După excluderea din PSD şi revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului, Mircea Geoană a rămas senator independent, neafiliat la niciun grup politic.

Coaliţia are în prezent la Senat 67 de parlamentari, însă Verestoy Attila este în concediu medical. În schimb, Iulian Urban, care a demisionat din PDL, ar urma să participe la vot. Astfel, prin participarea şi a lui Mircea Geoană, 68 de senatori ar urma să fie prezenţi la votul de învestitură a Cabinetului, adică exact numărul minim necesar pentru asigurarea cvorumului la Senat.

Update 11:55

Ce a declarat premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu în faţa camerelor reunite ale Parlamentului

- eradicarea marii corupţii, un alt element central al programului. DNA şi ANI vor continua să fie pilonii principali ai luptei împotriva corupţiei.

- pe lângă eradicarea marii corupţii, vom scurta durata anchetelor, creşte gradul de previzibilitate al actului justiţiei în colaborare cu statele membre ale UE.

Pe plan extern

- o voce puternică a României

- eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii

- accelerarea admiterii la spaţiul Schengen

- mă bazez pe buna credinţă a cetăţenilor ţării pe care nu au abandonat-o

- fără opoziţie, ideile bune se nasc mai rar şi cresc mai greu

- doresc ca partenerii executivului să fie deopotrivă puterea şi opoziţia

- dezbaterea civilizată nu sunt semne ale slăbiciunii

- îmi doresc, la fel ca dvs., o ţară de care copiii noştri să aibă nevoie şi de care să fie mândri.

Update 11:40 Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, joi, la intrarea în sala de plen a Parlamentului, că nu are emoţii în privinţa votului, ci pentru că îşi asumă o responsabilitate enormă.

Astfel, întrebat dacă are emoţii, el a spus: "În privinţa votului, nu. Dar emoţii fireşti, de om care îşi asumă o responsabilitate enormă, da".

Parlamentul s-a reunit, joi, pentru învestirea Cabinetului Ungureanu.

Mihai Răzvan Ungureanu a prezentat, miercuri, componenţa Cabinetului său. Marko Bela (UDMR) - vicepremier, Cătălin Predoiu (independent) - ministru al Justiţiei, Leonard Orban (independent) - ministru al Afacerilor Europene, Kelemen Hunor (UDMR) - ministru al Culturii, Laszlo Borbely (UDMR) - ministru al Mediului, Ritli Ladislau (UDMR) - ministru al Sănătăţii, Cristian Diaconescu (UNPR) - ministru al Afacerilor Externe, Gabriel Oprea (UNPR) - ministru al Apărării sunt cei opt membri ai Guvernului Boc propuşi să îşi continue activitatea la ministerele pe care le-au gestionat.
Cei nouă candidaţi PDL pentru a face parte din Cabinetul Ungureanu sunt: Lucian Bode - ministru al Economiei, Gabriel Berca - ministrul Administraţiei şi Internelor, Cristian Petrescu - ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Alexandru Nazare - ministru al Transporturilor, Stelian Fuia - ministru al Agriculturii, Cătălin Baba - ministru al Educaţiei, Răzvan Mustea - ministru al Comunicaţiilor, Claudia Boghicevici - ministru al Muncii, Bogdan Drăgoi - ministru al Finanţelor. Democrat-liberalii, cu o medie de vârstă de 38 de ani şi diferite profesii - între care inginer, analist financiar, lector universitar - au fost propuşi să-i înlocuiască pe toţi reprezentanţii partidului în Guvernul Boc. Cinci dintre miniştrii desemnaţi de PDL sunt deputaţi, unul este senator şi trei au fost secretari de stat în ministerele pe care urmează să le conducă.

Miniştrii desemnaţi au fost audiaţi, miercuri, în comisiile parlamentare de specialitate, doar de către parlamentarii puterii, reprezentanţii opoziţiei absentând. Unii dintre ei au primit avizul favorabil al comisiilor, alţii doar o "recomandare" către plen, în situaţia în care cvorumul de şedinţă nu a putut fi întrunit.

Avizul comisiilor este consultativ.

La şedinţa de plen de joi, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru urmează să îşi prezinte programul şi lista Guvernului. La cererea reprezentanţilor grupurilor parlamentare, preşedintele le dă acestora cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere. După încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Formaţiunile din coaliţia guvernamentală au în prezent 242 de parlamentari, după ce în şedinţa Camerei de joi dimineaţă a fost înregistrată demisia din Parlament a deputatului PDL Teodora Trandafir. În plus, senatorul UDMR Verestoy Attila este în concediu medical, iar deputatul PDL William Brânză a anunţat că, din motive familiale, nu se va afla în ţară în ziua votului.

Prin urmare, coaliţia are 240 de parlamentari care pot fi prezenţi la şedinţă.

După înregistrarea demisiei Teodorei Trandafir, Parlamentul are 463 de senatori şi deputaţi, ceea ce înseamnă că pentru învestirea Cabinetului Ungureanu sunt necesare voturile favorabile a 232 de parlamentari.

Deputatul independent Gheorghe Zoicaş a declarat, joi, pentru Mediafax că va vota pentru învestirea Cabinetului Ungureanu, arătând că "e format din tineri şi e o formulă precum au avut-o şi liberalii, formulă care s-a dovedit de succes".

De asemenea, deputatul independent Marian Săniuţă a declarat, joi, că va susţine în plenul reunit amendamente la programul de guvernare şi că, dacă unele dintre acestea vor fi acceptate, va vota în favoarea Cabinetului Ungureanu.
Deputaţii independenţi Mircia Giurgiu, Florentin Gust şi Ioan Munteanu au declarat că vor vota împotriva învestirii Cabinetului Ungureanu.

USL a anunţat că nu participă la votul de învestitură a noului Guvern.

Votul va fi secret cu bile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO