Eveniment

Ungureanu cere convocarea unui Consiliu European Extraordinar pe tema aderării României la Schengen

Ungureanu cere convocarea unui Consiliu European Extraordinar pe tema aderării României la Schengen

Foto: Liviu Chirica

Autor: Mediafax

14.03.2012, 19:46 399

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu cere convocarea unui Consiliu European Extraordinar pe tema aderării României la Schengen, apreciind că este nevoie de o dicuţie "francă" privind opoziţia Olandei, a cărei guvernare este ţinută "ostatică" de un partid extremist, scrie "Gândul".

"Cred că pe Schengen trebuie făcut un efort suplimentar de insistenţă politică, nu doar declarativă, chiar dacă vom avea o dată fixă în septembrie. Discuţia despre Schengen cred că trebuie purtată într-un context politic mai larg. Există un stat care se opune intrării României în spaţiul Schengen pe seama unui calcul politic intern care derivă din fragilitatea guvernării, determinată de compoziţia politică a guvernării. Sunt trei reprezentanţi ai unui partid de extremă dreaptă care, aşa se vede de la Bucureşti, ţin ostatică guvernarea, dictează pe temele importante. Nenorocirea este că aceşti trei sunt şi promotorii unei atitudini xenofobe, clar antieuropene. Cred că e cazul să avem un Consiliu European extraordinar, în care să discutăm foarte sincer ce se întâmplă, cum putem reacţiona pentru a susţine politicile pro-europene, în aşa fel încât asemenea cazuri care erodează politica europeană să nu ţină captive politicile de integrare. Pentru că nu este doar cazul Olandei, ca să vorbim foarte deschis, este şi cazul Finlandei.

Cred că este cazul să discutăm franc cum reacţionează Europa politică la creşterea influenţei electorale a extremei drepte. Nu mi se pare indecent să recunoaştem problema, să o expunem şi să căutăm soluţii la nivelul statelor membre", a declarat, miercuri, Ungureanu, citat de RFI, într-o întâlnire cu presa străină acreditată la Bucureşti.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu se va afla, joi, la Bruxelles, unde se va întâlni cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 2 martie, la Bruxelles, că, în Consiliului European de primăvară, s-a stabilit ca luna septembrie 2012 sp fie termenul limită pentru luarea unei decizii privind aderararea României la Schengen.

"Pentru prima dată s-a stabilit un termen limită - JAI din luna septembrie", a spus Băsescu. Preşedintele a menţionat că a discutat în marja reuniunii Consiliului European acest lucru, pentru că exista riscul ca luarea unei decizii să fie amânată fără a se stabili o dată certă. El a spus că singura problemă invocată de partea olandeză este legată de rapoartele MCV.

Şeful statului a calificat, totodată, poziţia Olandei ca fiind "un abuz". Preşedintele a reluat afirmaţiile făcute la finalul lucrărilor reuniunii anterioare a Consiliului, potrivit cărora portul cunoscut ca fiind principala poartă de intrare a drogurilor în Europa este Roterdam.

Guvernul olandez susţine că România şi Bulgaria nu au înregistrat suficiente progrese în combaterea corupţiei şi criminalităţii organizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO