Eveniment

Unde sunt cele mai lungi pârtii din ţară şi câţi bani fac în sezonul de iarnă cei mai mari zece administratori privaţi de pârtii

Unde sunt cele mai lungi pârtii din ţară şi câţi...

Autor: Mirabela Tiron

31.12.2018, 17:00 2665

Cei mai mari zece administratori privaţi de pârtii din ţară controlează 36,5  kilometri de pârtii în total, adică 22% din domeniul schiabil, afacerile lor totale fiind  de doar 27 de milioane de lei (sub 6 mil euro) anul trecut, aproape cât generează un singur hotel de patru stele din Sinaia (spre exemplu hotelul International). Doar câţiva jucători au investit în acest an în tunuri de zăpadă sau instalaţii pe cablu, în general investiţiile fiind  minime.

“Administrăm patru pârtii în Rânca, fiecare are un teleschi, capacitatea de transport fiind de 500-600 de persoane pe oră. Avem 12 tunuri de zăpadă. Anul acesta nu am cumpărat alte tunuri, nu avem noutăţi. Zilnic la schi în Rânca ajung în sezon 1.000 de persoane. Anul trecut am deschis sezonul la început de decembrie”, a spus Cătălin Mitroiu, acţionar la CTM Rânca, ce are în administrare 2,4 kilometri de pârtii în Rânca, ceea ce o poziţionează în top zece administratori de pârtii . Firma mai deţine o pensiune cu o capacitate de 14 camere la baza pârtiei M1. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 1,2 milioane de lei, arată datele publice de la Ministerul de Finanţe.

Cei mai mari zece administratori privaţI administrează pârtii în judeţele Alba (Ski Şurianu), Suceava (Telescaun Negreşti şi Alex Ela), Hunedoara (Comexim), Maramureş (Turist Şuior), Sibiu (Teleferic Cindrel), Cluj (Teleschi), Caraş Severin (Alpin Trans Semenic), Gorj (CTM Rânca) şi Harghita (firma Dezvoltare Urbană), arată datele de la Ministerul Turismului.
“Aşteptăm să înceapă să ningă, avem şi tunuri de zăpadă. Pentru acest sezon am făcut o pârtie de începători cu o lungime de 1400 de metri şi un parc de distracţie cu tubing”, a spus Horia Buhan, directorul de marketing al Turist Şuior, al patrulea cel mai mare administrator privat de pârtii, care se ocupă de pârtiile Şuior din Maramureş (Baia Sprie), cu o lungime totală de 3,4 kilometri. Anul trecut, compania a raportat afaceri de 5,3 milioane de lei anul trecut, arată datele de la mfinante.ro

În total, toate companiile private au în administrare 85 de kilometri de pârtii, din domeniul schiabil în timp ce autorităţile locale au pe mână 77 de kilometri, artă calculele ZF. Sezonul de schi se va deschide oficial în decembrie, dar cele mai multe pârtii aşteaptă ninsorile în lipsă de tunuri de zăpadă artificială.

Domeniul schiabil din România numără 187 de pârtii omologate, cu o lungime totală de 162 de kilometri, potrivit datelor publice din baza Ministerului Turismului. Faţă de acum doi ani, infrastructura de schi a crescut cu doar un kilometru de pârtie, investiţiile publice  fiind inexistente. Tot domeniul schiabil din România este în continuare cât cel dintr-o singură staţiune de schi din Austria sau Franţa.

Printre operatorii ce au făcut investiţii în acest an se numără compania Ski Şurianu, cel mai mare administrator de pârtii este, ce administrează circa 11 kilometri de pârtii în Munţii Sebeşului şi Munţii Şureanu (judeţul Alba), care a început lucrările de construcţie pentru un hotel de cinci stele, cu o capacitate de 56 de camere, poziţionat la baza domeniului schiabil şi are în plan să construiască şi o nouă pârtie începând cu anul viitor, potrivit declaraţiilor făcute de oficialii companiei. 

Anul trecut, compania Ski Şurianu a avut afaceri de 1,6 milioane de lei şi un profit net de 140.000 de lei, porivit mfinante.ro. Acţionarii companiei Ski Surianu sunt Ada Mihuţ (37,4%), Doina Amalia Sabău (37,45), Ioan Popa (25%), după cum arată datele de la Registrul Comerţului.

Un alt administrator de pârtii din top este în judeţul Hunedoara, Comexim, controlată de Emil Părău, ce apare ca având în administrare 3,4 kilometri de pârtie în Lupeni. Firma are în administrare pârtiile Lupului, Constantinescu, Mutu şi  Sfântul Gheorghe. Recent, prorpietarul declara pentru ZF că a investit circa 1,5 milioane de euro într-un telescaun debraiabil cu patru locuri şi zece tunuri ce produc zăpada artificială, ca parte din pregătirile pentru sezonul de schi din acest an. Anul trecut, Comexim, ce activează din 1992 pe piaţă, a finalizat cu o cifră de afaceri de 13,5 milioane de lei şi un profit net de 218.000 lei, la 187 de angajaţi

Printre companiile care mai apar în top sunt Alex Ela din Suceava, ce administrează 3 kilometri de pârtii pe Valea Putnei, Dezvoltare Urbană ce administrează pârtii în staţiunea Borsec din Harghita şi Alpin Trans Semenic ce administrează pârtii în Caraş Severin.

Dacă în 2011, ANA Teleferic (George Copos) ocupa locul întâi în topul administratorilor, cu 15 kilometri de pârtie în Poiana Braşov (staţiunea cu cel mai dezvoltat domeniu schiabil), acum figurează cu sub un kilometru de pârtii în Poiana Braşov. Compania mai are doar două pârtii în administrare, Bradul şi Stadion.

În România, doar 55 de pârtii din ţară au o lungime de peste un kilometru, doar două pârtii au peste trei kilometri lungime şi una singură sare de 4 kilometri lungime, arată ultimele date.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO