Eveniment

​Undă verde la programări pentru vaccinul anti COVID-19 produs de AstraZeneca. Sunt 180 de centre la nivel naţional, în Capitală sunt două centre de vaccinare în malluri

​Undă verde la programări pentru vaccinul anti...

Autor: Georgiana Mihalache

10.02.2021, 17:16 3474

La nivel naţional au fost activate 180 de centre de vaccinare împotriva COVID-19 cu dozele produse de britanicii de la AstraZeneca, cara apar în mod separat în platformă astfel încât persoanele eligibile primelor două categorii să se poată programa pentru a primi vaccinul.

În total, se vor putea vaccina peste 10.000 de persoane zilnic cu noul vaccin aprobat în Uniunea Europeană, iar programările pentru AstraZeneca se va realiza pentru următoarele 20 de zile, perioadă pentru care există la acest moment dozele necesare, după cum au anunţat autorităţile. Pe măsură ce vor fi alocate noi doze de vaccin, se vor permite programări până la 11 aprilie.

Cele mai multe centre de vaccinare cu AstraZeneca sunt deschise în Bucureşti – 22 de centre, Cluj şi Timiş, cu câte zece centre. În Capitală, două centre sunt deschise în mall, în Grand Arena şi Liberty Mall, aşa cum arată harta publicată în platforma de vaccinare.

În total, 1,3 mil. doze de vaccin AstraZeneca urmează să ajungă în România până în aprilie. Intervalul de administrare al celor două doze din vaccinul britanicilor este de 8 săptămâni, iar persoanele care se pot vaccina sunt cele cuprinse în intervalul de vârstă 18-55 de ani.

Vaccinul britanicilor de la AstraZeneca, inventat în colaborare cu Vaccitech, centrul de vaccinare al Universitaţii Oxford din Marea Britanie, a primit unda verde pentru comercializare în Uniunea Europeană la 29 ianuarie 2021. Vaccinul AstraZeneca foloseşte metoda clasică de creare a acestor produse utilizând un alt virus care nu se poate replica, dar care învaţă sistemul imunitar să creeze anticorpi pentru a se proteja.

Cele 180 de cabinete destinate vaccinării cu AstraZeneca sunt distribuite astfel: Bucureşti (22), Alba (3), Arad (4), Argeş (5), Bacău (5), Bihor (5), Bistriţa Năsăud (2), Botoşani (3), Brăila (2), Braşov (5), Buzău (3), Călăraşi (2), Caraş-Severin (2), Cluj (10), Constanţa (6), Covasna (2), Dâmboviţa (4), Dolj (6), Galaţi (4), Giurgiu (2), Gorj (3), Harghita (3), Hunedoara (3), Ialomiţa (2), Iaşi (8), Ilfov (2), Maramureş (4), Mehedinţi (2), Mureş (5), Neamţ (4), Olt (3), Prahova (6), Sălaj (2), Satu Mare (3), Sibiu (4), Suceava (5), Teleorman (3), Timiş (10), Tulcea (2), Vâlcea (3), Vaslui (3), Vrancea (3).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO