Eveniment

Un sector fragil: Efectivele de porcine au scăzut cu 1,5%, până la 3,6 mil. capete, alimentate de prezenţa virusului pestei porcine africane în România

Un sector fragil: Efectivele de porcine au scăzut cu...

Autor: Florentina Niţu

18.09.2020, 00:03 62

Efectivele de porcine existente la 1 mai 2020 au scăzut cu 1,5%, până la 3,6 milioane de capete, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. De altfel, efectivul matcă s-a diminuat cu 5,6% faţă de 1 mai 2019.

Distribuţia pe regiuni de dezvoltare arată o creştere în zona de vest a ţării, de 1,9% a efectivelor de porcine existente la 1 mai 2020, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2019, ajungând la peste 903.000 de capete de porci. De altfel, şi regiunea nord-vest a crescut, însă numai cu 0,1%.

În acelaşi timp, au scăzut efectivele de porcine în regiunile Centru (0,9%), sud Muntenia (0,5%), sud-est (0,5%) şi nord-est (0,1%.), iar în regiunile sud-vest Oltenia şi Bucureşti-Ilfov au rămas constante, potrivit sursei citate anterior.

De mai bine de trei ani, România se confruntă cu virusul pestei porcine afircane, iar reprezentanţii din asociaţiilor de profil din acest sector spuneau recent că pagubele financiare produse de această boală, care a omorât peste 540.000 de animale, au fost de circa 2 miliarde de euro în ultimii doi ani.

La finalul lunii iulie a acestui an, în România existau 272 de focare de pestă porcină africană, dintre care 4 în exploataţii comerciale, care evoluau în 155 de localităţi din 29 de judeţe, conform celor mai recente date publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Tot din cauza peste porcine africane, producătorilor români de carne le-a fost retrasă ştampila de formă ovală, care marca faptul că producţia este conformă cu normele sanitar-veterinare, iar carnea nu poate fi exportată în aceste condiţii. Astfel, marii procesatori din domeniu cumpără carne din import, iar micii producători şi-au creat propriile magazine de desfacere.

În 2019, România a importat carne de porc în valoare 420 de milioane de euro, potrivit Institutului Naţional de Statistică, deoarece din producţia locală este satisfăcut numai 25-30% din consum. Astfel, carnea de porc de pe piaţă provine din import, din ţări precum Spania, Germania, Ungaria sau Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO