Eveniment

Un proiect de lege aflat în dezbatere la Ministerul Muncii propune înfiinţarea unui „comitet“ al salariaţilor în firme

Un proiect de lege aflat în dezbatere la Ministerul...

Autor: Corina Mirea

11.12.2013, 22:12 907

Angajaţii din firmele cu mai mult de 20 de salariaţi ar putea să îşi desemneze un comitet sau o comisie de reprezentanţi care să fie implicaţi în mod activ în conducerea companiei, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere la Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii.

Astfel, acest comitet va putea alege, numi, recomanda sau respinge desemnarea anumitor candidaţi la conducerea firmei, va transmite deciziile de management cu privire la planurile de restructurare, de angajare sau de investiţii către angajaţi, iar costurile desfăşurării activităţii lui vor fi suportate de companie.

„Se încearcă introducerea unui sistem folosit cu rezultate bune, de altfel, în Germania, şi anume comitetul întreprinderii. Problema este că la noi acesta nu va înlocui sindicatele, aşa cum este normal, ci vor coexista. Nu poţi să ai două entităţi în cadrul aceleiaşi companii care îndeplinesc aceleaşi funcţii. În plus, va fi cu certitudine un dezavantaj pentru companii pentru că reprezentanţii vor fi implicaţi în conducere, activitatea lor va fi remunerată de firmă şi pot presupune costuri suplimentare pentru instruire, spre exemplu“, este de părere Magda Volonciu, managing partner la SCPA Magda Volonciu şi Asociaţii şi fost secretar de stat în Ministerul Muncii.

Membrii acestui comitet vor fi desemnaţi fie din rândul sindicatelor constituite legal, cu obligaţia ca numărul membrilor de sindicat să reprezinte peste 50% din numărul total al angajaţilor, fie pe baza voturilor an­ga­­jaţilor companiei, dacă aceasta nu are niciun sindicat organizat.

Potrivit lui Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, iniţiativa proiectului de hotărâre aparţine Ministerului Muncii şi nu reprezintă un „moft“ al sindicatelor sau al guvernului Ponta, ci o aliniere la normele europene.

„Este obligaţia României ca stat membru să acorde angajaţilor dreptul de a fi informaţi cu privire la acţiunile conducerii companiei pentru care lucrează şi să fie implicaţi activ în modul în care este condusă o companie. Angajaţii nu sunt nişte anexe şi era nevoie de o astfel de reglementare, mai ales după ce în timpul guvernului Boc s-a limitat foarte mult activitatea de informare şi consultare a sindicatelor. Practic, acestea erau chemate la şedinţele consiliilor de administraţie ale companiilor numai dacă acestea erau binevoitoare, lucru care se întâmplă foarte rar“, explică Dumitru Costin, care subliniază că activitatea unui astfel de comitet şi cea a sindicatului nu se vor suprapune, având în vedere că unele dintre responsabilităţile fiecăruia diferă.

El mai precizează că prima întâlnire dintre sindicate şi Ministerul Muncii a avut loc săptămâna trecută şi că proiectul urmează a fi discutat din nou săptămâna viitoare în cadrul Comisiei de Dialog Social organizate la nivelul Ministerului Muncii.

Proiectul de hotărâre de guvern vizează modificarea legii nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare şi consultare a angajaţilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO