Eveniment

Un noul val de pachete de neperformante, aşteptat în piaţă

Adrian Erimescu (stg.),  CEO al Imobiliare.ro, Diana Coroabă, partener consultanţă fiscală, PwC România, Mihai Ionescu, head of representative office Romania, Deutsche Bank

Adrian Erimescu (stg.), CEO al Imobiliare.ro, Diana Coroabă, partener consultanţă fiscală, PwC România, Mihai Ionescu, head of representative office Romania, Deutsche Bank

Autor: Anelis Baciu

09.06.2015, 00:06 801
Băncile mai au credite neperformante de circa 6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că vor fi în continuare tranzacţii semnificative cu astfel de portofolii anul acesta, după ce în 2014 au apărut pe piaţă primele pachete corporate de câteva sute de milioane de euro fiecare.

„Este un moment propice în care, în contextul noilor reglementări, băncile locale pot să vândă portofolii de credite neperformante la preţuri care au sens pentru investitori. România este o piaţă interesantă din toate punctele de vedere, dă semne concrete de îmbunătăţire. Sectorul bancar va avea aceleaşi provocări pe care le au băncile din toată Europa legate de reglementare. Provocările legate de capital la nivelul investitorilor strategici sunt mari în continuare“, a declarat Mihai Ionescu, head of representative office Romania Deutsche Bank.

Deutsche Bank a fost anul trecut unul dintre principalii cumpărători de portofolii corporate, nemţii fiind prezenţi în trei dintre cele mai mari astfel de tranzacţii. Potrivit lui Ionescu, un cumpărător are la dispoziţie circa două luni pentru a evalua un portofoliu de credite neperformante şi pentru a stabili preţul care merită plătit.

Pe de altă parte, Diana Coroabă, partener consultanţă fiscală în cadrul PwC, afirmă că implicaţiile juridice ale achiziţiei unui portofoliu de credite neperformante sunt importante, iar cele fiscale sunt foarte costisitoare.

„Din punct de vedere fiscal e important de ştiut că investitorul are cheltuieli cu taxele încă de la început. Taxele de transfer sunt foarte mari, iar taxele notariale reprezintă 0,3% din valoarea creanţelor achiziţionate. La acestea se mai adaugă şi taxele de înregistrare“, a afirmat Coroabă. Potrivit acesteia, transferul unui portofoliu poate dura de la 2-3 luni până la jumătate de an.

O parte din garanţiile imobiliare aferente creditelor neperformante ajung să fie tranzac­ţionate de bănci pe site-urile imobiliare.

„Proprietăţile aflate în executare au avantajul preţului se cumpără de la al doilea, la al treilea termen de licitaţie. Dezavantajul este că proprietăţile executate silit nu pot fi inspectate. Pentru un cumpărător există nişte piedici de care ar trebuie să fie conştient“, a spus Adrian Erimescu, CEO al portalului Imobiliare.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO