Eveniment

Un nou record negativ. România ajunge la 614 pacienţi confirmaţi în 24 de ore, cel mai mare nivel din ultimele cinci luni. Vezi graficul care dă fiori

Numărul de persoane care au încă virusul, pacienţii care încă nu au două teste negative, este de 8.000.

Numărul de persoane care au încă virusul, pacienţii care încă nu au două teste negative, este de 8.000.

Autor: Georgiana Mihalache

10.07.2020, 00:07 942

♦ Numărul de cazuri continuă să crească, iar în ultimele două zile s-au stabilit consecutiv noi vârfuri de infectare cu Covid-19 

♦ 614 persoane au fost confirmate până ieri, iar numărul de pacienţi de la terapie intensivă continuă să crească.

Numărul de noi îmbolnăviri cu corona­virus continuă să crească, în ultimele zile fiind stabilite noi vârfuri ale infectării cu virusul. Doar ieri au fost confirmaţi 614 pacienţi noi, în timp ce numărul de teste rămâne la capacitatea maximă.

Nici la terapie intensivă trendul nu merge înspre scădere, până ieri fiind internaţi 240 de pacienţi în total, persoane cu formă gravă a virusului, care sunt greu de tratat, având nevoie de o perioadă mare de spitalizare.

România se menţine pe primele locuri în Uniunea Europeană la numărul nou de cazuri, ceea ce a atras şi reguli de călătorie pentru persoanele care călătoreau din ţară în Austria, după cum a anunţat în această săptămână guvernul austriac, de la autoizolare 14 zile, la dovada prin test că o persoană nu este infectată de Covid-19.

Iar trendul din ultima lună este în continuă creştere. Astfel, în ultimele trei luni când virusul a început să se răspândească în mod necontrolat pe teritoriul ţării, numărul de persoane confirmate din totalul de teste a scăzut de la 8% - media infectărilor din numărul total de teste din aprilie la 3% în lunile mai şi iunie. În iulie însă, în primele nouă zile din lună, media infectărilor din numărul total de teste este de 4%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la autorităţi.

Totuşi, în numărul total de teste sunt incluşi şi pacienţii deja confirmaţi, care sunt însă în continuare pozitivi la infecţia cu noul virus. Astfel, dacă în cazul pacienţilor nou confirmaţi raportarea este strict a persoanelor care nu au mai avut virusul, în cazul testelor sunt incluşi pacienţii noi, dar şi cei care au în prezent virusul, iar medicii vor să afle dacă s-au vindecat, lucru confirmat de două teste care ies negative.

În ultimele trei zile s-au prelucrat 38.000 de teste, cel mai mare număr de la debutul pandemiei, după ce a fost folosită capacitatea maximă de testare de circa 13.000 de probe lucrate în 24 de ore.

La aproape cinci luni de la primul caz, din 26 februarie, România a ajuns la 30.789 cazuri de infectare. Dintre acestea, 20.969  de persoane au fost vindecate şi externate. Bilanţul pacienţilor care au decedat a ajuns la 1.834, în proporţie majoritară fiind persoane cu alte afecţiuni asociate.

Numărul de persoane care au încă virusul, pacienţii care încă nu au două teste negative, este de 8.000, din calculul ZF, care a exclus pacienţii vindecaţi şi pe cei decedaţi. La sfârşitul lunii mai, când numărul de cazuri intrase pe o pantă descendentă, numărul de pacienţi activi scăzuse chiar sub 5.000.

„Creşterea numărului de cazuri, de persoane diagnosticate pozitiv trebuie să ne pună în gardă. Vă solicit să sunaţi mobilizare generală. Toate mininisterele implicate trebuie să fie mobilizate la maximum şi să utilizeze toate instrumentele pentru a putea reduce numărul de persoane infectate“, a declarat ieri premierul Ludovic Orban în cadrul şedinţei de guvern.

Oficialii guvernului lucrează la o lege pentru a permite autorităţilor şi spitalelor să ţină pacienţii fără simptome în spitale unde să primească tratament specific şi să fie sub monitorizare permanentă, după ce până acum aceştia puteau fi externaţi după 10 zile de spitalizare. 

Autorităţile spun însă că vor să prevină eventualele focare de infecţie în cazul în care pacienţii asimptomatici au contact cu alţi oameni.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la parlament să adopte urgent cadrul legislativ de care este nevoie pentru ca autorităţile să acţioneze în cazul pandemiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO