Eveniment

Un "fundamentalist creştin", suspect pentru atacurile de la Oslo

Un "fundamentalist creştin", suspect pentru atacurile de la Oslo

Autor: Mediafax

23.07.2011, 11:49 458

Poliţia norvegiană a anunţat sâmbătă că are un suspect, un"fundamentalist creştin", pe care îl consideră responsabil pentruambele atacuri comise vineri la Oslo, soldate cu celpuţin 91 de morţi, dar nu exclude noi arestări, scrie Mediafax.

"Am găsit motive pentru a-l considera responsabil pentruambele episoade", a declarat într-o conferinţă de presă unreprezentant al poliţiei, făcând referire la explozia unei bombe înapropierea sediului Guvernului norvegian, urmată de un atac armatla şcoala de vară a organizaţiei de tineret a Partidului Laburistaflat la putere, pe o insulă din apropiere de Oslo.

Poliţia l-a descris de asemenea pe suspectul arestat ca pe un"fundamentalist creştin". Pe baza informaţiilor pe care le-a postatpe Internet, bărbatul, un norvegian de 32 de ani, este un"fundamentalist creştin", a declarat un oficial alpoliţiei, precizând că viziunile sale politice înclină "spredreapta".

Din motive legate de anchetă,poliţia a refuzat să dezvăluie numele suspectului, identificat depresa norvegiană ca fiind Anders BehringBreivik.

Presa l-a descris anterior peBreivik ca fiind un apropiat al mediilor deextremă-dreapta.

Elementele postate de suspect peInternet sugerează că acesta "are unele orientări politicecare înclină spre dreapta şi antimusulmane, dar este prea devremepentru a spune dacă acesta a fost un motiv pentru gestulsău", a declarat anterior comisarul de poliţie SveinungSponheim, pentru postul public de televiziune NRK.

Cele două atacuri par săfi vizat Partidul Laburist, întâi biroul premierului JensStoltenberg, care nu se afla acolo, şi ministerele învecinate, apoişcoala de vară a tineretului laburist, la circa 40 de kilometridistanţă.

Unii dintre cei 600 de tinerireuniţi pe insulă au încercat să scape aruncându-se înapă.

Îmbrăcat cu un puloverinscripţionat cu sigla poliţiei, atacatorul le-a cerut tinerilor săse apropie înainte de a deschide focul, după care a împuşcatrăniţii şi persoanele care încercau să scape înotând.

"Veniţi la mine, aminformaţii importante, veniţi la mine, nu este niciunpericol", spunea acesta, potrivit lui Elise, o fată de 15ani care s-a refugiat sub o stâncă de pe care suspectul trăgea cuarma.

"Oamenii alergau peste totca nebunii. El trăgea", a adăugat tânăra, citată deagenţia NTB.

Un martor venit cu barca pentrua-i ajuta pe adolescenţi a declarat că a numărat cel puţin 20 decadavre pe mal sau în apă.

Potrivit presei norvegiene,suspectul avea mai multe arme înregistrate pe numele său,inclusiv o puşcă automată.

Pe profilul său de pe Facebook,bărbatul cu păr blond se descrie drept conservator,creştin, celibatar, interesat de vânătoare şi de jocuri ca "Worldof Warcraft" şi "Modern Warfare 2".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO