Eveniment

Un fost vicepreşedinte al ANRP a fost reţinut pentru o mită de un milion de euro

Un fost vicepreşedinte al ANRP a fost reţinut pentru o...

Autor: Mediafax

21.03.2014, 00:03 447

Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprie­tăţilor (ANRP) Cătălin Dumitru a fost reţinut joi de procurorii DNA Oradea, pentru luare de mită şi spălare de bani, alături de fiul aces­tuia, acuzat de complicitate. Potrivit ordonanţei de reţinere, în martie 2013, Cătălin Dumitru, vicepreşe­dinte Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor la acea dată, a pretins de la un om de afaceri 1 mil. euro din suma de 5.213.222 de euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite.

În 13 mai 2013, Cătălin Dumitru a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fiului său, echivalentul sumei de un milion de euro, susţin procurorii. „Pentru ascunderea adevăratei destinaţii a sumelor de bani care au făcut obiectul cumpărării de influenţă şi dare de mită, persoana respectivă a întocmit în fals înscrisuri sub semnătură privată intitulate ´Contract de împrumutª, întocmite de rude ale persoanelor implicate în activitatea infracţională“, au arătat procurorii în documentul citat. Totodată, pentru a ascunde originii ilicite a banilor, din suma de un milion de euro, Cătălin Dumitru a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, autoturisme de lux şi imobile. „În paralel, în cursul lunii mai 2013, aceeaşi persoană i-a dat lui Bran Daniel - Marin (inculpat în acelaşi dosar) şi suspectului Dragoş Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 Euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 Euro), cei doi prevalându-se de o influenţă asupra lui Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, în scopul determinării acestuia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea în derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios“, potrivit sursei citate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO