Eveniment

Un drum naţional din Galaţi, sub ape. S-ar putea face o evacuare prin deschiderea digului

Un drum naţional din Galaţi, sub ape. S-ar putea face o...

Autor: Laura Mitran

13.09.2013, 13:28 704

Varga a precizat că se acţionează cu două pompe pentru evacuarea apei, urmând să se intervină cu alte patru, dintre care trei vor fi aduse de la Constanţa.

Dacă acestea nu fac faţă, se are în vedere şi o evacuare controlată a apei printr-o breşă în dig.

Varga a mai precizat că Departamentul pentru Ape şi Păduri sprijină comitetele locale şi judeţene pentru situaţii de urgenţă cu utilaje şi personal de la Administraţia Naţională "Apele Române", în zonele afectate de inundaţii, concentrându-se pe judeţele Galaţi şi Vaslui.

Ministrul a mai apreciat că primarii din localităţile afectate de inundaţii au intervenit la timp, au mobilizat utilajele şi au evacuat populaţia, respectând planul de acţiune în astfel de situaţii, însă "precipitaţiile au fost istorice".

Peste 2.400 de persoane din judeţul Galaţi au fost evacuate din locuinţe, în ultimele 48 de ore, în urma inundaţiilor, în timp ce aproximativ 1.400 de case au fost afectate de ape, potrivit unui bilanţ provizoriu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a prezentat, vineri, un bilanţ provizoriu al pagubelor produse de inundaţii în ultimele 48 de ore, fiind afectate 22 de localităţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă, datele centralizate până acum arată că 2.434 de persoane au fost evacuate din locuinţe din cauza inundaţiilor.

De asemenea, 1.374 de case au fost afectate de viituri, iar 11 locuinţe au fost distruse complet.

Totodată, 140 de persoane au fost salvate de la înec.

Nouă persoane şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, în timp ce peste 700 de case din 17 localităţi din judeţ au fost inundate, iar 519 persoane au fost evacuate din calea apelor.

Joi noapte, alte 400 de persoane din judeţul Galaţi au fost evacuate din locuinţe, în urma unei noi viituri. De asemenea, vineri dimineaţă, localnicii din patru comune din judeţul Galaţi au fost evacuaţi întrucât este aşteptată o nouă viitură.

Surse guvernamentale au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că premierul Victor Ponta va ajunge în jurul orei 14.30, la Prefectura Galaţi.

Judeţul Galaţi va fi, de vineri, ora 21.00, până sâmbătă, ora 10.00, sub cod portocaliu de ploi. Totodată, râurile Corozel, Geru, Suhu şi Chineja din judeţ sunt sub cod portocaliu de inundaţii până sâmbătă, la ora 14.00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO