Eveniment

UE va solicita guvernului reducerea deficitului bugetar

05.03.2007, 19:02 14

Romania trebuie sa profite de perioada actuala de dezvoltare economica rapida pentru a accelera procesul de reducere a deficitului bugetar, se arata in schita unui document care urmeaza sa fie elaborat de Comisia Europeana, preluat de Reuters.
Executivul european arata ca Romania ar trebui sa accelereze ritmul de reducere a deficitului bugetar, intrucat exista riscul sa depaseasca, pe termen mediu, plafonul impus de UE, de 3% din Produsul Intern Brut.
"Situatia bugetara nu asigura garantii suficiente ca deficitul bugetar nu va depasi pragul de 3% din PIB (...) Romania este invitata sa profite de climatul economic favorabil pentru a accelera semnificativ ritmul de reducere (a dezechilibrului bugetar- n.r.), stabilind obiective mai ambitioase pentru buget in 2007 si in anii urmatori", se spune in proiectul Comisiei Europene.
Guvernul a stabilit drept tinta pentru 2007 un deficit bugetar de 2,7% din PIB, indicatorul fiind estimat sa scada la 2,6% din PIB in 2008 si la 2% din PIB in 2009. Autoritatile prognozeaza ca ritmul de dezvoltare a economiei se va situa la 6,5% in acest an, urmand sa incetineasca la 6,3% in 2008 si la 5,9% in 2009. Dupa 2008, strategia pentru buget este insuficient detaliata si ar putea aparea cheltuieli suplimentare, iar masurile de reducere a deficitului bugetar in 2009 nu sunt fundamentate, se arata in document.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO