Eveniment

Turiştii români de pe Costa Concordia au plătit până la 2.500 de euro pe bilete

Turiştii români de pe Costa Concordia au plătit până la 2.500 de euro pe bilete

Vasul de croazieră Costa Concordia a eşuat pe coasta Mării Mediterane după ce s-a lovit de un banc de nisip

Autor: Gabriel Razi

20.01.2012, 00:04 927

Cei 29 de turişti români care au cumpărat bilete pentru croaziera pe vasul Costa Concordia, eşuat în urmă cu câteva zile pe coastele toscane, au plătit pentru sejur între 400 şi 2.500 de euro în funcţie de pachetul ales.

"Noi am vândut patru bilete pentru această croazieră. Clienţii noştri au plătit între 400 de euro şi 2.500 de euro pentru acest sejur. Din datele noastre, 13 români au cumpărat bilete de la agenţiile locale de turism. Restul au achiziţionat bilete de la agenţii de turism din străinătate", spune Vlad Popescu, director de vânzări al agenţiei de turism Flumen Viaggi International din Bistriţa, una dintre cele trei firme româneşti care figurează pe site-ul companiei Costa Crociere, operatorul navei Costa Concordia. Vlad Popescu nu a oferit detalii în legătură cu ce s-a întâmplat cu turiştii români aflaţi la bordul vasului Costa Concordia, precizând totodată că aceştia au specificat că nu doresc să fie contactaţi.

Agenţiile de turism estimau în vara anului trecut că peste 9.000 de români ar urma să plece în 2011 în excursii pe vase de croazieră, plătind pe vacanţe mai mult de opt milioane de euro, după ce în 2010 cheltuielile aferente celor 8.000 de turişti care au ales croazierele au fost de 6,5 milioane de euro.

"Vacanţele pe vase de croazieră sunt din ce în ce mai căutate de români în ultimii ani. Noi am vândut anul trecut 2.000 de astfel de vacanţe, în creştere cu 35% faţă de 2010. În ciuda evenimentului recent transportul cu vasele de croazieră rămâne unul dintre cele mai sigure moduri de a călători", explică Vlad Popescu.

Pe site-ul croaziere.net, operat de agenţia de turism Office Travel, o croazieră de şapte zile pe Marea Mediterană pe nava Costa Concordia ar fi costat în acest an între 650 şi 1.400 de euro dacă vasul nu ar fi eşuat. De ce aleg turiştii români astfel de vacanţe?

"Am fost într-o croazieră pe Marea Mediterană în luna aprilie în urmă cu doi ani. Am ales vacanţa pentru că a fost relativ ieftină şi o experienţă diferită. Am plătit cam 500 de euro de persoană pentru un sejur de şapte zile. În timp ce în România era frig, pe vasul de croazieră am reuşit să mă bronzez", spune Ana Gava (26 de ani), care lucrează în industria tutunului.

Reprezentanţii agenţiilor de turism afirmă că este greu de schiţat un profil al persoanelor care aleg să meargă în vacanţa în astfel de croaziere, însă subliniază că interesul turiştilor este în creştere în condiţiile în care astfel de vacanţe reprezintă o alternativă "exotică" la sejururile tradiţionale.

"Cei care merg în croaziere au posibilitatea să viziteze mai multe porturi într-o perioadă relativ scurtă de timp. Românii sunt interesaţi de aceste pachete, am observat că în ultimii ani sunt tot mai atenţi ce fel de cabină îşi aleg", subliniază Traian Troncescu, administrator al agenţiei Ship Travel International din Brăila, o altă firmă românească care vindea croaziere pe vasul Costa Concordia.

Nava de croazieră Costa Concordia a eşuat la sfârşitul săptămânii trecute în largul insulei italiene Giglio. Potrivit informaţiilor remise Mediafax de către operatorul vasului, la bord se aflau 29 de turişti români. Alţi 50 de români făceau parte din personalul de bord şi servicii al vasului, conform datelor MAE. În urma accidentului niciun român nu a fost rănit. Potrivit presei italiene, la bordul navei de croazieră se aflau în total 3.216 pasageri. La începutul acestei săptămâni bilanţul catastrofei totaliza 11 morţi, 14 răniţi şi alţi 29 de dispăruţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO