Eveniment

Trei sferturi din exporturile agroalimentare sunt marfă brută

Valeriu Tabără

Trei sferturi din exporturile agroalimentare sunt marfă brută

Autor: Gabriel Razi

06.04.2011, 23:44 47

România a exportat anul trecut produse agro-alimentare de 3miliarde de euro, în creştere cu 40% faţă de 2,1 miliarde în 2009.Exporturile de produse agroalimentare reprezintă circa 8% dintotalul exporturilor realizate anul trecut, conform estimărilorZF.

Şase din primele zece categorii de produse agro-alimentare careau plecat către pieţele externe sunt produse agricole de bază, cuvaloare adăugată mică.

Între primele zece produse agroalimentare ca valoare exportatese regăsesc produse agricole de bază precum grâul, porumbul,seminţele de rapiţă, orzul sau seminţele de floarea soarelui.Valoarea primelor zece produse agroalimentare exportate,majoritatea marfă brută şi nu procesată, se ridică la 2,2 mld.euro, 73% din valoarea totală a exporturilor.

Ministrul agriculturii Valeriu Tabără a declarat ieri că Româniatrebuie să limiteze exporturile de agro-alimentare sub formă dematerie primă, obiectivul autorităţilor fiind realizarea deexporturi bazate pe produse agricole procesate.

"Dacă grâul şi porumbul pleacă în străinătate sub formă dematerie primă, nu am realizat nimic, trebuie să exportăm produse cuvaloare adăugată mare", a spus Tabără.

Deficitul comercial pentru produsele agro-alimentare este decirca 800 de milioane de euro.

Importurile de produse agro-alimentare

s-au ridicat la aproape 3,8 miliarde de euro, în creştere cu 1%faţă de 2009. Între primele zece produse agroalimentare ca valoareimportate anul trecut de România se regăsesc şase produseprocesate. Valoarea primelor zece produse agro-alimentare importateanul trecut se ridică la 1,5 miliarde de euro, 40% din total.

Valeriu Tabără a adăugat că nu in­tenţionează să stopeze înniciun fel exporturile de cereale în formă brută. Soluţiaministrului Tabară pentru creşterea valorii exporturilor esteacordarea de sprijin procesatorilor şi dezvoltarea reţelei desilozuri de cereale pentru a frâna vânzările masive ce au locimediat după recoltă.

"Nu intenţionez să blochez exporturile. Intenţionez să dezvoltcapacitatea de depo­zitare şi de procesare", a adăugat Tabără.

În altă ordine de idei Valeriu Tabără a anunţat că legea princare cei care nu îşi lucrează terenurile este încă în lucru,precizând că vor fi penalizaţi doar cei care nu îşi igienizeazăterenurile.

"În prezent se lucrează la legea respectivă, taxa va fi pentruneigenizarea terenurilor. Lucrăm la un proiect bine aşezat şi bineargumentat. Cine nu poate lucra terenurile trebuie să le arendeze,cine nu vrea să arendeze trebuie să vândă terenul", a explicatministrul. Valeriu Tabară nu a precizat când ar putea intra învigoare această lege.

Poziţia lui Valeriu Tabără este uşor schimbată faţă de acum şaseluni când anunţa că măsura are rolul de a reduce suprafeţele deterenuri pe care acum cresc buruieni şi pentru a accelera comasareaterenurilor. Terenurile nelucrate şi fragmentarea terenurilor suntdouă dintre problemele fundamentale ale agriculturii din România.Peste 3 milioane de hectare de teren agricol, 30% din total,aparţin persoanelor fizice sau juridice care exploatează sub 50 dehectare de teren, conform datelor MADR.

Ministrul Tabără a mai spus că preţurile record la produseleagroalimentare i-au încurajat anul trecut pe fermierii români sălucreze terenurile.

"Suprafaţa de teren agricol nelucrat ar putea coborî în acest ansub un milion de hectare", a precizat Valeriu Tabară. În Ro­mâniase estimează că sunt între 1,5-2 milioane de hectare de terenarabil neexploatat.

ValeriuTabără:

  • Preţurile la produsele agricole în 2011 vor continua să fieridicate.

  • Trebuie avut în vedere că în 2050 vom avea 9,5 miliarde deoameni la nivel global.

  • Stoparea creşterii preţurilor pe traseul câmp - rafturilemagazinelor poate fi făcută prin încurajarea dezvoltării de fermeintegrate.

  • Anul acesta în România s-ar putea produce peste 6 milioane detone de grâu, în creştere faţă de la 5,6 milioane de tone anultrecut.

  • Ministerul Agriculturii face demersuri la Bruxelles pentru arelua exporturile de carne de porc.

  • Politicile agricole din România nu vor avea succes dacă se vorbaza pe achiziţia de materii prime şi material biologic dinstrăinătate.

  • Cinci sau şase bănci din România acoperă 80% din finanţareaagriculturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO