Eveniment

Tranziţia energetică a României: cum putem transforma un număr impresionant de rezultate Google într-una din cele mai mari oportunităţi economice

Tranziţia energetică a României: cum putem transforma...

Autor: Georgios Stassis, Enel Romania

19.03.2018, 00:04 686

„România are un potenţial energetic extraordinar.“

Cred că ar fi greu pentru oricine din România să spună de câte ori a auzit aceste cuvinte sau când a fost prima oară când le-a auzit. Probabil de foarte multe ori. Şi cu mulţi ani în urmă.  O simplă căutare pe Google cu „potenţialul energetic al României“ ne va oferi peste 2 milioane de rezultate.

Acest număr nu este deloc surprinzător, pentru că România are într-adevăr un potenţial energetic extraordinar. Dar cum putem transforma un număr impresionant de rezultate Google într-una din cele mai mari oportunităţi pentru economia românească?

România se află într-o poziţie privilegiată pentru a fi în fruntea tranziţiei energetice. Ţara are mijloacele necesare pentru a beneficia de pe urma inevitabilelor evoluţii ale sectorului energetic şi a le transforma în oportunităţi pentru întreaga economie.

Programul de guvernare al Guvernului României în materie de energie este un pas important în acest sens, întrucât îşi propune obiective corecte atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung. Dacă este suficient de ambiţioasă, România poate lua un avans important pe calea pe care vor merge toate statele industrializate: digitalizare, electrificare şi decarbonizare.

Viitorul României în domeniul energetic arată foarte bine. Dar pentru a se asigura că acest potenţial este valorificat, România trebuie să ia decizii curajoase pentru a atrage investiţii. Nu este niciun secret că se desfăşoară o competiţie globală aprigă între ţări pentru atragerea de capitaluri, în special între ţările în dezvoltare şi emergente. România poate fi un câştigător în această cursă dacă prezintă un plan de afaceri solid.

Cu ambiţie, competenţă şi perseverenţă în transpunerea în realitate a planurilor guvernului, România va fi bine poziţionată pentru a deveni un lider european al tranziţiei energetice, având în plus avantajul de a-şi transforma economia concomitent cu acest proces de tranziţie.

Dar toate acestea nu se vor întâmpla ca prin miracol sau peste noapte. Însăşi natura proiectelor din sectorul energetic face necesară planificarea pe decenii, pentru a putea profita de pe urma inevitabilei tranziţii energetice. Altfel, ar fi ca şi cum nu am avea niciun plan. Singurul rezultat va fi o oportunitate ratată… şi peste 2 milioane de rezultate în căutările Google. Rămâne de văzut dacă strategia energetică, politicile şi reglementările care o vor pune în practică vor merge în această direcţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO