Eveniment

Tranzactii de 10 mld. euro. Cand va mai fi atins acest nivel?

Tranzactii de 10 mld. euro. Cand va mai fi atins acest nivel?
10.04.2009, 00:00 26

2008 a fost un an record pentru piata de fuziuni si achizitii, valoarea totala a deal-urilor semnate ajungand la aproape 10 mld. euro, potrivit datelor centralizate de ZF in editia a treia a Anuarului Top Tranzactii.

Suplimentul prezinta o poveste a celor mai mari 126 de tranzactii din 2008 si din primele luni ale acestui an, dar mai important trece in revista actorii din spatele celor care au vandut sau au cumparat, avocatii, bancile de investitii, auditorii. Am dorit sa facem cunoscuti antreprenorii care au prins „ultimul tren" inainte ca valul ce a maturat America sa ajunga pe piata locala, ce grupuri straine s-au batut pe afacerile romanesti si care sunt planurile noilor actionari. Anuarul a fost realizat pe baza datelor facute publice de companii in cursul anului trecut, dar si a informatiilor furnizate de consultanti.
Cea mai mare tranzactie a anului a fost semnarea parteneriatului intre cele mai mari companii energetice din Europa de Vest cu statul roman pentru dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 ale Nuclearelectrica, de 4 mld. euro.
In editia din acest an a Anuarului Top Tranzactii, am inclus pentru prima data si un material despre tranzactiile nerealizate, care ar fi putut mari cu circa 700 mil. euro valoarea pietei de fuziuni si achizitii (M&A). Nimeni nu si-ar fi putut inchipui la inceputul anului trecut ca vom asista la esecul unor antreprenori precum cei din materiale de constructii, productie de medicamente, farmacii sau imobiliare in vanzarea companiilor
Daca 2008 a fost un record, 2009 a inceput catastrofal pe piata de M&A, situatie care se resimte cel mai puternic in contul consultantilor obisnuiti cu comisioane din tranzactii de sute de milioane de euro.
Cum se va reconfigura piata locala de fuziuni si achizitii in acest an, cine vor fi cei care vor reusi sa vanda sau cumpere, cum se vor adapta consultantii vom vedea abia anul viitor cand vom trage din nou linie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO