Eveniment

​TRANZACŢIE. Top Gel Prod, unul dintre cei mai mari producători de îngheţată din România, a cumpărat fabrica de îngheţată Bonetta din Brăila. „Mizăm tot mai mult pe o strategie de extindere la nivel naţional.”

​TRANZACŢIE. Top Gel Prod, unul dintre cei mai mari...

Autor: Florentina Niţu

07.04.2021, 22:47 1371

Top Gel Prod, unul dintre cei mai mari producători de îngheţată de pe plan local, controlat de antreprenorul Petre Popa, a cumpărat 100% businessul Secret Prod din Brăila, producătorul mărcii de îngheţată Bonetta. Afacerea Secret Prod era deţinută anterior de soţii Ion şi Dorina Dumitru, potrivit Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor.

„Strategia de business a Top Gel a fost şi este în continuare orientată către dezvoltare continuă şi către consolidarea punctelor de distribuţie, a reţelei de clienţi şi a calităţii produselor pe care le facem, adăugând totodată noi arome în portofoliu, în baza preferinţelor consumatorilor. (...) Mizăm tot mai mult pe o strategie de extindere la nivel naţional” spune Bianca Popa, director de marketing în cadrul Top Gel Prod. Reprezentanţii Top Gel Prod nu au comunicat valoarea tranzacţiei.

Secret Prod, înfiinţată în anul 1994 ca o afacere de familie de soţii Dumitru, deţine o cotă de piaţă de 3%, un parc de 4.000 de congelatoare distribuite zonal şi are 5.000 de clienţi prezenţi în zona de sud-est a ţării, în 10 judeţe, potrivit reprezentanţilor Top Gel Prod.

Compania Secret Prod, care operează fabrica de îngheţată Bonetta, a avut în 2019, ultimul an pentru care există date disponibile, o cifră de afaceri de 11,3 milioane de lei, în creştere cu 3,6% faţă de anul anterior, şi un profit net de 630.000 de lei, în uşoară scădere faţă de anul precedent, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe. Compania a avut un număr mediu de 45 de angajaţi, mai arată datele publice.

Businessul are peste 60 de sortimente de îngheţată, sosuri şi toppinguri şi flotă proprie de maşini pentru distribuţie, dar distribuie şi prin parteneriate, conform informaţiilor de pe site-ul Bonetta. Printre brandurile companiei se numără Bonetta, Anca, Picorella, Excelent, Feste, Mio Delicio, Pogo, Pinguino, Okey, Zumzy, Basala, Atlant, X-25, Pico, Sisi, Panda, Cliir, Max sau Duo Gusto.

Cu o istorie de 27 de ani şi afaceri de 74,5 milioane de lei în 2019, Top Gel are în portofoliu peste 50 de sortimente şi arome de îngheţată şi o capacitate medie de producţie de 70 de tone de îngheţată pe zi, conform celor mai recente date ale ZF. Capacitatea maximă de producţie este de 100 de tone de îngheţată pe zi.

De asemenea, compania are aproximativ 20.000 de clienţi în întreaga ţară, 400 de angajaţi, 24 de puncte de distribuţie şi o flotă proprie care acoperă 100% din suprafaţa ţării. Flota dedicată este formată din 200 auto frigorifice pentru îngheţată, 75 autoutilitare pentru produse de patiserie şi un camion frigorific.

„Prin această achiziţie, compania Top Gel, care în prezent deţine propria reţea de distribuţie, două fabrici la Cârcea (jud. Dolj – n. red.), 16 linii de producţie şi 24 de centre regionale de distribuţie, va adăuga în portofoliu alte două puncte de lucru în Brăila şi Vaslui, întărindu-şi totodată reţeaua de livrare, distribuţie şi comercializare de produse la nivel naţional”, au explicat reprezentanţii producătorului de îngheţată.

Odată cu preluarea Secret Prod, Top Gel îşi consolidează poziţionarea pe piaţă şi prezenţa în toată zona de sud-est a ţării în judeţele Brăila, Galaţi, Constanţa, Vaslui, Călăraşi, Ialomiţa, Argeş, Prahova şi Vrancea.

Anul trecut, Topgel a investit un milion de euro într-o nouă linie de producţie pentru a face napolitane, dublând capacitatea fabricii din comuna Cârcea, de lângă Craiova. Astfel, a intrat şi pe piaţa produselor de panificaţie.

Gigandul anglo-olandez Unilever este lider pe piaţa îngheţatei după preluarea businessului sucevean Betty Ice. Top Gel mai concurează şi cu Nestlé, dar şi cu alte companii fondate de antre­pre­nori locali precum Macromex sau Food Union, acţionarul majoritar al Alpin 57 Lux.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO