Eveniment

Transportul de suprafaţă din Bucureşti este paralizat. Şoferii de la STB au intrat în grevă şi niciun autobuz nu e pe traseu. Metrorex suplimentează ramele. Primarul Nicuşor Dan: Greva este ilegală. Vor fi depuse plângeri penale.

Transportul de suprafaţă din Bucureşti este paralizat....

Autor: Roxana Rosu

20.01.2022, 09:04 1421

Şoferii STB, societatea de transport public din Bucureşti, au intrat joi dimineaţă în grevă general şi niciun autobuz sau tramvai nu a mai ieşit pe traseu, sindicaliştii argumentând că cererile lor privind creşterea salariului nu au fost soluţionate. Aceştia cer demisia conducerii STB.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că greva de la STB este ilegală, pentru că în stare de alertă nu se face grevă şi nu este spontană, pentru că este orchestrată de sindicat.

”Greva de la STB este o acţiune foarte gravă, care afectează foarte mulţi bucureşteni, copii, pensionari. Este o grevă ilegală, pentru multe motive. În pimul rând, suntem în stare de alertă şi în stare de alertă nu se fac greve. Şi dacă nu am fi în stare de alertă, există obligaţia legală să asigure activitate de o treime, ceea ce nu se întâmplă”.

Primarul a anunţat că vor fi depuse plângeri penale la adresa liderilor de sindicat şi pentru oprirea grevei.

„Nu poţi paraliza un oraş ca să ceri demiterea conducerii societăţii de transport”, a spus primarul general.

Nicuşor Dan susţine că greva este o acţiune orchestrată de liderii de sindicat şi face apel la şoferi să îşi reia activitatea. ”Îmi pare rău că şoferii au căzut în plasa acestor manipulări cu substrat politic”.

La rândul lui, directorul general al STB, Adrian Criţ a declarat joi că solicitarea angajaţilor de majorare cu 200 de lei a salariilor nu poate fi îndeplinită, după majorarea cu 10% de anul trecut, pentru că ar duce la insolvenţa companiei. Directorul spune că salariul mediu brut în STB în 2021 a fost de circa 7.000 de lei, iar impactul bugetar al solicitării angajaţilor este de 100 milioane de lei pe an. STB are 10.600 de angajaţi.

Metrorex a decis să introducă în circulaţie toate trenurile disponibile din flotă şi va circula în orele de vârf la un interval minim posibil.

Metrorex împreună cu Poliţia Metrou, Jandarmeria şi firma de pază iau măsuri de fluidizare a punctelor aglomerate, în special în staţiile de corespondenţă (Piaţa Victoriei 1 şi 2, Piaţa Unirii 1 şi 2, Dristor 1 şi 2, Nicolae Grigorescu 1 şi 2, Eroilor 1 şi 2, Basarab 1 şi 2, Gara de Nord 1 şi 2).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO