Eveniment

Transportatorii cer reducerea accizelor pentru ieftinirea carburantilor

15.09.2005, 19:19 18

Uniunea Nationala a Transportatorilor din Romania (UNTRR) a propus ieri autoritatilor micsorarea accizei pentru motorina, pentru a proteja firmele de profil, deficitul de venituri bugetare urmand sa fie acoperit prin introducerea de noi taxe pentru extractia de petrol pe plan intern.

"Tinand cont de faptul ca resursele Romaniei reprezinta 40% din consumul la pompa, noi propunem guvernului introducerea unei accize pe ceea ce se extrage si diminuarea accizei aplicate la plecarea marfii din depozit, pentru a nu afecta companiile care importa petrol", a declarat Ion Lixandru, vicepresedintele UNTRR.

Reprezentantii Uniunii spun ca sectorul transportatorilor este afectat direct de cresterea costurilor carburantilor.

"Cresterea pretului combustibilului va determina majorarea preturilor transportatorilor cu 20%, mai ales ca, in costul total de transport, cheltuielile cu combustibilul reprezinta 20-25%. Daca azi mergeti cu taxiul cu un tarif de un leu pe kilometru, maine veti merge cu 1,2 lei pe kilometru", a spus Lixandru. El a adaugat ca nu este normal ca in Serbia si in Bulgaria, tari care nu detin resurse proprii, pretul motorinei sa fie inferior pretului de 0,92 euro/litru din Romania, care detine resurse proprii de petrol.

Potrivit unui studiu al UNTRR, pretul motorinei in vechile state membre UE este de 1,1 euro/litru, in timp ce in noile state membre se situeaza intre 0,96 euro (Slovenia) si 1,1 euro/litru - in Ungaria. In Bulgaria motorina costa 0,86 euro/litru.

Lixandru a adaugat ca taxele aplicate carburantilor din Romania sunt similare celor impuse de normele europene, dar calitatea infrastructurii de transport este deficitara.

"Desi Romania dispune de 227 km de autostrada, noi platim aceleasi taxe si preturi la carburanti ca tarile din UE, precum Germania, Franta sau Italia care dispun de 8.959 km, 7.746 km, respectiv 6.766 km de autostrada. Din moment ce platim acealeasi taxe mi se pare normal sa beneficiem de aceeasi infrastructura", a explicat Lixandru.

In ceea ce priveste proiectele de autostrada din Romania, reprezentantii UNTRR sustin construirea unui singur culoar pe directia Bucuresti, Pitesti, Sibiu, Nadlac, cu o ramura catre Constanta.

"Nu avem nevoie de autostrada Transilvania, deoarece acea zona nu este foarte dezvoltata economic. In schimb, avem nevoie de autostrada catre Bucuresti care contribuie la 20% din PIB, dar si catre Sibiu, Pitesti si Timisoara, centre economice importante din tara", a adaugat vicepresedintele UNTRR.

UNTRR a recomandat transportatorilor romani sa inceapa sa tina cont de cresterea pretului combustibilului la negocierea contractelor cu clientii pentru a-si acoperi eventualele pierderi cauzate de majorarea pretului la carburanti. Tot in acest sens, UNTRR discuta cu ASITRANS introducerea unei asigurari de risc pentru ca transportatorii romani sa se protejeze pentru fluctuatiile pretului la combustibil.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a respins zilele trecute ideea reducerii accizelor la carburanti.

El a spus ca Guvernul este preocupat de preturile la carburanti si la petrol, constient insa ca posibilitatile de interventie pe o piata concurentiala sunt reduse, mai ales in conditiile in care o eventuala reducere a accizelor ar afecta veniturile bugetului de stat.



Ungaria va reduce TVA aplicata combustibililor

Incepand cu data de 1 octombrie, Ungaria va reduce taxa pe valoarea adaugata aplicata combustibililor, pentru a diminua preturile carburantilor, in pofida obiectiilor Comisiei Europene, transmite Reuters. Oficialii de la Budapesta au informat ca reducerea TVA pentru combustibili reprezinta doar o parte dintr-un program mai amplu de scadere a acestei taxe aplicate bunurilor si serviciilor, de la 25% la 20%, reglementarea urmand sa intre in vigoare incepand cu anul viitor. "Credem ca schimbarea este in concordanta cu cerintele Comisiei. TVA va scadea la 1 octombrie pentru toate produsele, existand o diferenta in ceea ce priveste data aplicarii", a afirmat purtatorul de cuvant al Ministerului Finantelor, Ferenc Pichler. Initiativa autoritatilor ungare va determina reducerea pretului la pompa cu 10 - 12 forinti, de la nivelul de 300 de forinti pe litru. Guvernul a aratat ca diminuarea taxei pe valoarea adaugata va determina reducerea veniturilor bugetare aferente celui de-al patrulea trimestru cu circa 6,5 miliarde forinti (32,94 mil. dolari). Comisia Europeana si-a exprimat ieri speranta ca statele membre UE nu vor reduce taxele pentru a contracara efectele cresterii pretului petrolului si a nominalizat Ungaria. "Nu aveam informatii oficiale ca vor sa aplice o astfel de masura. Nu pot reduce TVA intr-un singur sector", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Maria Assimakopoulou. (Mediafax)

lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO