Eveniment

Transgaz a primit primele finanţări şi dat ordinul de începere a lucrărilor la conducta BRUA

Transgaz a primit primele finanţări şi dat ordinul de...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

17.08.2018, 15:14 417

Transgaz anunţă, într-un raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, că a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru conducta Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), proiectul Fazei I urmând să coste 476 de milioane de euro şi având ca termen de finalizare anul 2019.

Proiectul pentru Faza I BRUA a primit o finanţare din partea Cosmiei Europene de 179,3 milioane de euro, reprezentând 40% din cheltuielile eligibile, iar în luna martie 2018 s-a primit o prefinanţare din partea Uniunii Europene în sumă de 13,8 milioane euro.

BRUA - Faza I constă în realizarea următoarelor obiective: conductă de transport gaze naturale Podişor-Recaş, în lungime de 479 km; trei staţii de comprimare gaze naturale (SC Podişor, SC Bibeşti şi SC Jupa), fiecare staţie fiind echipată cu două agregate de comprimare (unul în funcţiune şi unul de rezervă), cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze.

„În data de 19 ianuarie 2016 a avut loc, la Bruxelles, Reuniunea Comitetului de Coordonare CEF/Energie - organism responsabil cu gestionarea procedurilor de acordare a asistenţei financiare europene proiectelor de interes comun în domeniul energiei. S-a validat astfel, prin vot, lista proiectelor de interes comun propuse pentru a primi finanţare europeană nerambursabilă din cadrul mecanismului Connecting Europe Facility 2015, iar valoarea grantului alocat pentru BRUA Faza 1 este de aproximativ 179,3 milioane de euro, reprezentând 40% din cheltuielile eligibile”, se precizează în raport.

Potrivit documentului, în luna mai 2016 a fost semnat contractul aferent serviciilor de proiectare pentru cele 3 staţii de comprimare (SC Podişor, SC Bibeşti şi SC Jupa) cu firma poloneză Gornicze Biuro Projectow PANGAZ.

În luna octombrie 2015, Transgaz a depus o aplicaţie în cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanţare în vederea obţinerii unui grant pentru lucrările de execuţie aferente etapei I a Proiectului BRUA.

În cursul anului 2017 şi 2018 au continuat activităţile în vederea pregătirii pentru începerea lucrărilor de execuţie aferente implementării Proiectului BRUA - Faza I.

„Stadiul achiziţiilor publice este după cum urmează: contractul pentru achiziţia grupurilor de comprimare şi contractul pentru achiziţia îmbinărilor electroizolante - au fost semnate în cursul lunii august 2017; contractele pentru achiziţia lucrărilor de execuţie fir liniar, aferente loturilor 1, 2 şi 3 - au fost semnate în cursul lunii noiembrie 2017; contractul pentru achiziţia robinetelor - a fost semnat în februarie 2018; contractual pentru achiziţia lucrărilor de execuţie a staţiilor de comprimare - a fost semnat în martie 2018; contractul pentru achiziţia materialului tubular şi a curbelor - a fost semnat în aprilie 2018”, mai arată compania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO