Eveniment

Traian Băsescu, singurul preşedinte din Washington. Barack Obama s-a refugiat în Ohio

Traian Băsescu, singurul preşedinte din Washington. Barack Obama s-a refugiat în Ohio

Autor: Iulian Anghel

13.09.2011, 12:00 2875

Şefii Armatei şi ai serviciilor secrete româneşti îl însoţesc cu toţii pe preşedintele Traian Băsescu în Statele Unite unde la ora 19.15 ora Bucureştiului (12.15 ora Washingtonului) va fi semnat acordul de amplasare pe teritoriul României a scutului american antirachetă.

Acordul va fi semnat la nivelul miniştrilor de externe - Teodor Baconschi din partea României şi Hillary Clinton din partea SUA. Informaţia a apărut pe site-ul Departamentului american de Stat şi este singura care ridică un colţ de văl de pe atât de secreta vizită a şefului statului român în SUA.

Sunt rare situaţiile în care o ţară îşi trimite în străinătate, în aceeaşi vreme, preşedintele, şefii armatei, şefii serviciilor secrete şi miniştrii cu atribuţii în securitate. Dar partea română a considerat acest moment important aşa că îi are în capitala Americii pe preşedintele Traian Băsescu, pe ministrul apărării, Gabriel Oprea, pe şeful Statului Major General, generalul Ştefan Dănilă. Pe lângă ministrul de externe, mai sunt prezenţi în SUA, de asemenea, şeful Serviciului Român de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, şi directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior. Iulian Fota, consilierul pentru probleme de securitate al preşedintelui şi ambasadorul SUA la Bucureşti Mark Gitenstein sunt, de asemenea, prezenţi.

O singură absenţă notabilă (cel puţin potrivit ştirilor de la acest moment) - anume preşedintele Barack Obama. Informaţiile oficiale nu confirmă o întâlnire între cei doi preşedinţi.

Ziariştii acreditaţi la Casa Albă care urmăresc deplasările preşedintelui american spun că astăzi ziua lui Obama este foarte încărcată, el urmând să prezinte public planul pentru revigorarea pieţei muncii. Acest lucru se va întâmpla în statul Ohio, la sute de kilometri de Washington.

Drept urmare, este puţin probabil ca preşedintele român să ajungă la Casa Albă - nici nu ar avea cum, de vreme ce gazda e în campanie electorală pe la alte case.

Este, totuşi, de neînţeles tăcerea Preşedinţiei care a anunţat o vizită de lucru a preşedintelui român în SUA ( o vizită foarte importantă, până la urmă) fără a menţiona nivelul întâlnirilor oficiale. O întâlnire între preşedintele Băsescu şi vicepreşedintele american Joe Biden a fost evocată într-un ziar din Washington, dar nu a fost, nici ea, confirmată oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO