Eveniment

Traian Băsescu, care a fost în mijlocul crizei din 2009, avertizează la Mediafax Live: Vom ajunge într-o situaţie economică în România care poate fi reglată doar cu FMI şi Banca Mondială, din păcate

Traian Băsescu, care a fost în mijlocul crizei din...

Autor: Alex Ciutacu

09.03.2020, 19:14 3849

România ar putea avea nevoie de ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi al Băncii Mondiale, având în vedere că economia nu este mai pregătită de o criză astăzi decât era în 2008, a explicat fostul preşedinte Traian Băsescu, în cadrul unei emisiuni speciale Mediafax Live.

Într-o discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial al ZF, Traian Băsescu a spus că „nu vom putea ajunge decât într-o situaţie care va poate fi reglată de comun acord cu FMI şi Banca Mondială, din păcate”.

„Din păcate, România nu e mai pregătită decât în 2008, ci la fel de îndatorată şi cu angajamente de creşteri de cheltuieli la fel de mari”, a spus Traian Băsescu.

În contextul actual, fostul preşedinte spune că nu se pot majora alocaţiile pentru copii şi nici pensiile cu 40% în ritmul programat.

„Eu am spus de multe luni că nu se vor putea acorda nici indemnizaţii pentru copii şi nici creşterea cu 40% a pensiilor. Proababil o eşalonare a creşterii, plecând de la premisa că totuşi sunt pensii foarte mici, va trebui făcută”, a declarat Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus în cadrul emisiunii că măsurile anunţate duminică seară au venit „târziu”.

Acesta a declarat că este de preferat o carantină severe pentru economie decât o epidemie, încât impactul ar fi mult mai mare.

„În conjunctura acestei crize pe sănătate nu aş lua în seamă niciun parametru economic. Epidemia înseamnă pierderi de vieţi omeneşti şi pierderi economice mult mai mari decât o carantină severă, care pentru moment ar stopa o parte din producţia industrială, o parte din servicii, dar ar preveni o epidemie de mari proporţii – o epidemie de mari proporţii cu certitudine ar aduce economiei pagube mult mai mari. Acum nu m-aş uita la niciun parametru economic, ci la diminuarea dimensiunii epidemiei”, a spus fostul preşedinte.

Traian Băsescu a fost preşedintele României în timpul crizei economice din 2008, când a tăiat salariile cu 25% şi a majorat TVA-ul, pentru a acoperi o gaură de 1 miliard de euro la buget. 

În martie 2009, România a luat un împrumut de 20 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, pentru a asigura finanţarea externă şi a opri o creştere a cursului valutar leu-euro, care ar fi lovit ulterior toată economia şi ar fi dus la prăbuşirea băncilor, companiilor şi persoanelor fizice. 

România trăieşte astăzi pe o creştere economică de 4,1%, dar analiştii spun că nu mai există nicio şansă pentru a se atinge această creştere economică, iar veniturile bugetului vor fi afectate. 

România şi-a revenit extrem de greu din criza economică din 2009-2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO