Eveniment

Traficul ilicit de ţigarete a crescut în iulie, depăşind prima dată în 2017 pragul de 16%

Traficul ilicit de ţigarete a crescut în iulie,...

Autor: Mediafax

24.08.2017, 12:06 59

Regiunea nord-est rămâne şi în luna iulie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, înregistrând o pondere de 38,4%, în creştere faţă de mai 2017 cu 1,1 puncte procentuale. Regiunea sud-vest continuă să aibă o cotă ridicată a comerţului ilicit, de 22%, a declarat Marian Marcu, director Novel Research.

În luna iulie, cea mai substanţială creştere a pieţei negre se înregistrează în partea de vest a ţării (plus 6,3 puncte procentuale comparativ cu mai, până la 24,5%), în compensare cu scăderea din regiunea nord-vest, acolo unde în luna mai se înregistra cea mai abruptă creştere. Din punctul de vedere al provenienţei, categoria „cheap whites” deţine în continuare cea mai mare pondere (59,7%), urmată de produsele provenite din Moldova (25,2%, în creştere cu 2,8 puncte procentuale faţă de mai) şi Ucraina (8,5%, în scădere cu 7,2 puncte procentuale). Ponderea produselor provenite din Serbia rămâne constantă, a precizat Marcu.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa trei miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă aproape 2% din PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO