Eveniment

Traficul aerian low-cost a crescut cu peste 50% dupa integrarea in Uniunea Europeana

23.03.2007, 20:31 22

Integrarea in Uniunea Europeana a dus la cresterea cu peste 50% a traficului operatorilor aerieni low-cost care activeaza pe piata locala, in conditiile in care companiile de linie regulata au inregistrat cresteri de 10-20%.
TAROM, cel mai mare operator de linie regulata de pe piata locala, a inregistrat in primele doua luni ale anului o crestere de 10% a traficului de pasageri pe cursele externe fata de perioada similara din 2007, precum si o crestere de 25% pe cursele interne, potrivit reprezentantilor companiei.
"Numarul de pasageri Blue Air a crescut cu 148% la inceputul anului 2007 fata de ianuarie 2006. Desi inceputul anului este oricum o perioada in care se reamarca o crestere ca urmare a intoarcerii la munca a romanilor care lucreaza in strainatate, acum cresterea s-a facut simtita si mai pregnant datorita integrarii in UE, multi romani fiind atrasi sa calatoreasca", a spus Florentina Ivan, director de marketing al Blue Air, cea mai mare companie low-cost de pe piata locala. Si compania aeriana low-cost MyAir, care opereaza in prezent curse Romania-Italia, a inregistrat o crestere semnificativa pe destinatiile dinspre si spre Romania.
"Fata de primele luni ale anului trecut numarul pasagerilor a crescut cu 70%", a spus Antonio Iervolino, reprezentantul MyAir pe Romania. Compania MyAir va introduce din iunie si curse catre Barcelona, Paris si Ibiza.
Totoadata, operatorul low-cost SkyEurope a avut pe cursa Bucuresti - Roma (Aeroportul Central Fiumicio), care a fost lansata in 12 ianuarie anul acesta, un grad de ocupare de peste 90% la primul zbor, care s-a mentinut la aceleasi cote si in lunile februarie si martie. Compania va lansa pe 25 martie ruta zilnica Bucuresti-Viena, care inlocuieste destinatia cu care SkyEurope a patruns pe piata romaneasca in decembrie 2005, si anume Bucuresti-Bratislava si transfer cu shuttle bus la Viena. Pe ruta Bucuresti-Bratislava media gradului de ocupare s-a situat in jurul valorii de 80% pentru anul 2006, potrivit reprezentantilor companiei.
"Media gradului de ocupare pentru urmatoarele doua luni este de aproximativ 90% si avem rezervari in avans care deja ne confirma succesul acestei destinatii", a spus Mihaela Badic, manager de vanzari si marketing pe Romania.
Wizz Air, care a intrat anul trecut pe piata locala de low-cost, a inregistrat un grad de ocupare de peste 80% pe cursele in si dinspre Romania.
"Este greu de comparat cum am evoluat dupa integrare, avand in vedere faptul ca in decembrie 2006 operam un singur zbor din Romania, iar in ianuarie 2007 Wizz Air a lansat cinci noi destinatii, cu plecare atat din Targu Mures, cat si din Bucuresti", a spus Natasa Kazmer, directorul de Comunicare si Relatii Publice al Wizz Air.
Totodata, si traficul de pasageri de pe aeroportul Baneasa, de unde opereaza principalele low-costuri, a inregistrat o crestere de circa 15% in primele doua luni fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit lui Florin Fulger, directorul Aeroportului Baneasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO