Eveniment

Traderii cu gaz au facut anul trecut afaceri de 600 mil. euro

Traderii cu gaz au facut anul trecut afaceri de 600 mil. euro

Click pentru imaginea intreaga

27.02.2007, 18:37 21

Piata gazelor a ajuns anul trecut la o valoare de peste 4 mld. euro si a inregistrat un grad de deschidere de 52,6% spre sfarsitul anului, fata de procentajul de 37,27% consemnat la inceputul anului, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Acest lucru a dus la venituri de aproximativ 600 mil. euro pentru micile companii care s-au apucat de comertul cu gaze.
Gradul de deschidere indica masura in care orice consumator are posibilitatea de a-si alege furnizorul care ofera conditiile cele mai avantajoase. Respectare acestei prevederi europene implica majorarea semnificativa a numarului de firme care activeaza atat in domeniul gazelor, cat si al energiei electrice. Companiile care activeaza in domeniul trading-ului cu gaze cumpara gazul de la producator sau importator si prin intermediul retelelor de transport il transmite consumatorului final in parametrii stabiliti prin contract.
Consumul de gaze aferent anului trecut a inregistrat un nivel de 17,8 miliarde de metri cubi, potrivit directorului departamentului de preturi si tarife, Gabriel Sarbu, din cadrul ANRGN. Desi cresterea de volum nu a fost semnificativa, un alt factor a contribuit la cresterea afacerilor de pe piata gazelor: majorarea tarifelor, care au inregistrat o apreciere de aproximativ 15%.
In luna noiembrie a anului trecut piata libera a gazelor naturale era in continuare dominata de catre marile companii de profil cum ar fi Romgaz, Petrom, Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania, care detineau un procentaj cumulat de 78,63%. Restul era impartit intre zece furnizori. Piata libera presupune tranzactiile realizate intre furnizori si consumatorii eligibili si detine un procentaj de circa 70% din piata totala a gazelor, restul fiind acoperit de catre consumatorii captivi.
La inceputul lui decembrie Romgaz cumula 28%, Distrigaz Sud 10,95%, Petrom 22,7%, Petrom Gas 10,66% iar E.ON Gaz Romania avea 6,35%.
Micii furnizori si-au adjudecat cote de piata de peste 10%, procentaj care oricum depaseste performanta inregistrata de E.ON Gaz Romania, companie de distributie si furnizare a gazelor naturale controlata de nemtii de la E.ON Ruhrgas. Astfel unul dintre cei mai mari furnizori privati la sfarsitul anului trecut era compania Interagro, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, cu activitati in domeniul chimic cat si agricol, detinea la inceputul lunii decembrie o cota din piata libera a gazelor de 10,95%.
Un alt furnizor cu o cota de piata destul de mare este compania Wiee, unul dintre importatorii prin care Romania aduce circa 40% din gazul necesar consumului din Rusia si este un joint venture intre Gazprom si compania germana Wintershall. In noiembrie anul trecut, Wiee a obtinut o cota de 6,8% din piata libera a gazelor.
Pe segmentul consumatorilor captivi, piata a ramas in mare parte la fel de la inceperea procedurilor de liberalizare. Astfel, marile distributii de gaze, Distrigaz Sud, respectiv E.ON Gaz Romania au peste 93% din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO