Eveniment

Traderii au ajustat pe plus cu 10% producţia de cereale, la 19,1 mil. tone, aproape de vârfurile istorice

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

06.10.2013, 19:51 1133

Producţia românească de cereale din 2013 a fost ajustată pe plus cu 10% în luna octombrie şi a ajuns să fie estimată la 19,1 milioane de tone, aproape de vârfurile istorice din 2004, 2005 şi 2011, potrivit informaţiilor dintr-un raport al Coceral, o organizaţie europeană a traderilor şi procesatorilor de materii prime agricole.

În România, membră a acestui grup este Aso­ciaţia Română a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA), din care fac parte com­panii cu afa­ceri cumulate de aproape două mi­liarde de euro, printre care se nu­mără Cargill, Alfred Toepfer, Ame­ropa, Bunge, Glencore, Agrium-Agroport, Agri­cover, CHS sau Nidera.

O astfel de recoltă înseamnă 2,5 miliarde de euro pentru economie, potrivit calculelor ZF.

Anul trecut, valoarea cerealelor a fost cu 8% mai mare pe fondul cotaţiilor mai ridicate cu până la două treimi, potrivit datelor Eurostat.

„Astfel de prognoze iau în principal în considerare factorii climatici, iar ajustările periodice într-un sens sau altul apar pe fondul modificării condiţiilor meteo pentru că producţia vegetală este direct dependentă de acest factor“, explică profesorul universitar Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti“.

El mai spune că rapoartele periodice de producţie in­fluenţează evoluţia cota­ţiilor de pe piaţa ce­realelor, dar adaugă şi că estimările cuprind şi un factor de incer­titudine având în vedere că este dificil de făcut calcu­larea exactă a pro­ducţiei de cereale.

„Anul agricol 2013 este până la urmă unul bun în ciuda prog­no­zelor mai puţin fa­vo­rabile din primăvară atunci când se anunţa secetă pe perioada verii. Se pare că evoluţia fa­vorabilă va continua pentru că a plouat şi grâul, orzul şi rapiţa vor intra în condiţii bune în iarnă.“

Raportul Coceral din octombrie indică o producţie de grâu românesc de 7,6 milioane de tone, în creştere cu 11% faţă de proiecţia făcută la sfârşitul lunii iunie. Datele prezentate arată şi un plus de circa 5% faţă de cifrele prezentate oficial în această vară de Ministerul Agriculturii (MADR).

Cu alte 6,5% a fost crescută şi estimarea privind producţia de porumb recoltată în această toamnă de fermierii locali. În total Coceral a calculat că în piaţa românească sunt 9,7 milioane de tone de porumb. Alte surse au indicat însă recent o cantitate de porumb disponibilă de aproape 11 milioane de tone.

Tabloul producţiei de cereale este completat de orz şi orzoaică cu un volum de 1,2 milioane de tone, cu o treime mai mult decât prognoza anterioară din iunie.

Cu creşteri uşoare sau cu o evoluţie staţionară au fost producţiile de secară (40.000 de tone), ovăz (300.000 de tone), sorg (50.000 de tone) şi triticale (100.000 de tone).

Traderii se arată mai optimişti faţă de acum trei luni şi în privinţa întregii producţii europene de cereale cu o estimare de 302,9 milioane de tone, în creştere cu 2,7% faţă de iunie şi cu 9,9% peste rezultatele sezonului precedent.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO