Eveniment

Traderii aşteaptă rezultatele reducerii TVA la pâine ca să „preseze“ pentru relaxare fiscală în toată piaţa cerealelor

Traderii aşteaptă rezultatele reducerii TVA la pâine...

Autor: Gabriel Razi

17.10.2013, 20:15 85

Eliminarea taxării inverse peste cinci ani în comerţul cu cereale şi seminţe oleaginoase din Ro­mânia, o industrie de 4-5 miliarde de euro pe sezon, va aduce înapoi evaziunea în condiţiile unei TVA de 24%. Soluţia este relaxarea fiscală şi în aceste pieţe pe mo­delul celei operate recent în industria de panificaţie, spun comercianţii de materii prime agricole din Ro­mânia.

„Dacă nu rezolvăm problemele din piaţă, după eliminarea taxării inverse ne vom întoarce înapoi la situaţia precedentă. Odată cu eliminarea taxării inverse, trebuie să aplicăm aceeaşi măsură de reducerea a TVA pe întreaga piaţă a cerealelor, pe modelul reducerii TVA la pâine, dar reducerea ar trebui să fie sub 9% pentru a descuraja“, a spus ieri Vasile Varvaroi, preşedintele Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA), cu ocazia unui seminar organizat în parteneriat cu Coceral, organizaţia europeană a comercianţilor şi procesatorilor de materii prime agricole.

La seminarul Coceral au participat ieri nume „grele“ din industria trading-ului agricol precum Ofelia Nalbant (Agrium-Agroport), Robert Arsene (Agricover) Ştefan Florescu şi Emilian David (CHS), Sorin Dogaru (InterAgro), Victor Beznea (Prutul Agri Trade), Giovanni Quaglia (Bunge) sau Valter Raffini (Eurosiloz). Pentru aceşti manageri, introducerea taxării inverse în comerţul cu materii prime agricole în urmă cu doi ani a fost o adevărată gură de oxigen, având în vedere că în trecut cele 24 de procente ale TVA au reprezentat un adevărat motor de evaziune şi în acelaşi timp o „barieră“ pentru afacerile de export având în vedere recuperarea greoaie a TVA de la statul român.

„Controalele (în companiile din agricultură - n.red.) nu au avut efectul scontat sau au avut până acum doar un efect limitat. Trebuie să ne pregătim, suntem interesaţi în continuare şi suntem deschişi la sugestii pentru că trebuie să găsim soluţii“, a mai spus Varvaroi, justificând astfel că reducerea fiscalităţii este una dintre puţinele soluţii pentru a reduce vânzările la negru din agricultură. Sistemul taxării inverse a fost introdus în luna iunie a anului 2011 şi implică eliminarea plăţii TVA pe lanţul producători-intermediari-comercianţi-export sau procesatori. Înainte de acest sistem fiecare verigă din acest lanţ era nevoită să plătească TVA pe facturile pe care le emitea.

Jucătorii din piaţa cerealelor au acuzat înainte de introducerea sistemului existenţa intermediarilor „fantomă“ care încasau TVA după care închideau firmele fără ca statul să îşi mai poată recupera banii.

Unii dintre principalii beneficiari ai acestui sistem au fost traderii multinaţionali, care în lipsa acestui sistem plăteau TVA pentru ca apoi să aştepte luni de zile returnarea acesteia de la statul român.

Pe de altă parte, mai puţin avantajaţi sunt fermierii care achiziţionează pesticide, îngrăşăminte sau seminţe cu TVA de 24%, dar în acelaşi timp sunt nevoiţi să îşi vândă cerealele fără TVA.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO