Eveniment

Toţi au vrut să schimbe ţara, dar, când să o schimbe efectiv, afară nu au fost decât 7 grade Celsius

Klaus Iohannis, preşedintele României, după ce şi-a exercitat dreptul de vot

Klaus Iohannis, preşedintele României, după ce şi-a exercitat dreptul de vot

Autor: Iulian Anghel

07.12.2020, 00:07 2489

Absenteismul masiv la vot va marca şi de această dată configuraţia viitorului parlament şi, fireşte, politicile viitorului executiv. La ora 19.00 prezenţa la vot a fost de 29,8% (36,9% la aceeaşi oră la legislativele din 2016).

La alegerile din 2016, PSD a câştigat cu un scor neverosimil: 47%. Doar că, în mod real, a avut votul a doar 18% dintre cetăţenii cu drept de vot. Pentru că oamenii nu au ieşit la vot – o prezenţă de doar 39%, în total. Istoria s-a repetat la aceste alegeri. Vom vedea în zilele ce vin – odată cu reîmpărţirea voturilor celor care au ales să stea acasă - ce partid va beneficia de această dată de absenteism.

Lumea este nemulţumită de guvern, de sistemul medical, de autostrăzi, de canalizări. Toţi vor să schimbe ţara. Şi toţi au soluţii. Dar, când să-şi pună în practică crezul – anume votul pentru opinia politică pe care o împărtăşesc – duminică, 6 decembrie, s-a dovedit complicat, pentru că au fost doar 7 grade Celsius la amiază.

Acum lucrurile trebuie, totuşi, nuanţate.

În România, ca peste tot în lume, de altminteri, există o „liturghie a votului”, extinsă odată cu succesul reţelelor de socializare. Ni se spune că cine nu votează nu mai are dreptul să critice puterea, ca şi când cineva care nu crede într-un zeu oarecare nu ar avea dreptul la mântuire, asemeni tuturor oamenilor.

Atâta vreme cât oamenii plătesc taxe au dreptul să întrebe ce se face cu banii lor - fie că au votat, fie că nu. Atâta vreme cât au plătit contribuţii de pensii 35 - 45 de ani, au dreptul să întrebe ce s-a întâmplat cu banii lor. Iar guvernul trebuie să fie al tuturor. Povestea cu adevărat proastă a absenteismului este că primesc mandate parlamentare şi funcţii guvernamentale unii pe care poporul i-a dispreţuit şi chiar din cauza cărora oamenii nemulţumiţi au întors spatele votului.

Trebuie regândit sistemul de vot. În unele state din SUA, oamenii votează din faţa laptopului. Şi, în multe altele, prin poştă. Acesta este marele mister al prezenţei record la ultimele alegeri din Statele Unite. De ce nu s-ar putea şi în România?

Ludovic Orban, prim-ministrul României

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO