Eveniment

Topul judeţelor cu cei mai mulţi şi cei mai puţini angajaţi plătiţi cu salarii brute de peste 10.000 de lei. Bucureştiul şi Clujul au cele mai multe salarii mari, Mehedinţiul şi Caraş-Severinul au cele mai puţine

 ZF Raluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

ZF Raluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

Autor: Ramona Cornea

09.04.2021, 22:26 25355

„Distribuţia salariilor mari în România este reprezentativă până într-un punct cu PIB-ul per capita obţinut la nivel de judeţ, cu o suprareprezentare a Bucureştiului.“

Numărul contractelor de muncă înregistrate cu un salariu lunar brut de 10.000 de lei sau mai mult a ajuns la 236.787, pe 23 februarie, conform datelor de la Inspecţia Muncii obţinute de Ziarul Financiar. În total, economia locală are un număr de peste 5,5 milioane de contracte de muncă înregistrate în REVISAL, ceea ce înseamnă că puţin peste 4,2% dintre contractele de muncă din România au salarii brute de 10.000 de lei sau peste.

„Ştim că în România, aproximativ 2,5 milioane de salariaţi primesc salariul minim pe economie, pre­ponderent în mediul privat (foarte pu­ţini dintre salariaţii din sectorul pu­blic au o astfel de remuneraţie). Ca atare, salariul mediu brut din România este puternic influenţat de această pondere, fiind de circa 5.429 lei în 2020. Când discutăm despre salarii de peste 10.000 lei brut vorbim deci despre 4% cei mai bine plătiţi salariaţi din România. În sine, nu este o sumă mare, înseamnă abia 1.200 euro net lunar şi nu degeaba România este încă o ţară cu venituri printre cele mai mici din Europa“, a spus pentru ZF Raluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO