Eveniment

Topul celor mai scumpe platforme online ale statului

Topul celor mai scumpe platforme online ale statului

Autor: Adelina Mihai

11.01.2016, 00:05 294
Peste 250 milioane de lei au fost investiţi în ultimii ani în 400 platforme online care vizează îmbunătăţirea managementului documentelor / realizarea unui proces decizional participativ în administraţia centrală, potrivit Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC).

Aceasta este prima tentativă de radiografiere a platformelor online ale statului făcută în ultimii ani.

„Cea mai mare investiţie s-a făcut la Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) – platforma eRomânia/Forumul Demo­cra­ţiei Participative cu un buget de 52.106.360 lei, conform datelor comunicate de MCSI, platforma fiind predată reprezentan­ţilor Ministerului în 2013“, se arată în comunicatul MCPDC. Centralizarea informaţiilor a fost făcută la preluarea mandatului guvernului Dacian Cioloş (decembrie 2015), iar datele au fost transmise MCPDC de către ministere. Doar 12 ministere au transmis răspunsuri în cadrul acestui demers al MCPDC.

Peste 80% din fondurile necesare pentru realizarea acestor platforme provin din surse externe nerambursabile. „Cele mai multe asemenea investiţii, cu finanţare externă (din punctul de vedere al numărului de aplicaţii), s-au făcut la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), 11 aplica­ţii/plat­forme online, şi la Ministerul Justiţiei (MJ), care a alocat peste 20.000.000 lei pentru implementarea Portalului NLex, pentru asigurarea accesului rapid la legislaţia naţională şi internaţională prin portalul european NLex.

La polul opus, conform datelor furnizate de ministere, se află Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) şi Ministerul Fondurilor Europene (MFE) care ne informează că nu deţin platforme altele decât site-urile instituţiilor“, mai anun­ţă Ministerul Consultării.

 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) este în topul instituţiilor centrale ca număr de instrumente online realizate: 40, dintre care 2 sunt în construcţie (toate realizate de personalul MApN) la momentul realizării prezentei analize de către MCPDC. „Dacă cetăţenii au testat aplicaţiile ministerelor sau dacă în general au practicat activităţi de consultare online cu ministerele, opinia lor despre funcţionalitatea acestor aplicaţii/platforme accesibile publicului sunt aşteptate pe adresa de e-mail: secretariat.mcpdc@gov.ro“, au mai spus reprezentanţii ministerului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO