Eveniment

Topul celor mai mari tranzacţii din 2010 şi din primele luni ale acestui an

Topul celor mai mari tranzacţii din 2010 şi din primele luni ale acestui an
30.03.2011, 23:45 102

Imobiliarele au fost cel mai activ do­me­niu al pieţei defuziuni şi achiziţii (M&A) cu aproximativ 30 de deal-uri în2010. Dacă în perioada de boom economic topurile ZF nici nu luau încalcul afacerile din acest do­me­niu mai mici de 20 de milioane deeuro, în 2010 acestea au fost cele mai multe.

"O serie de dezvoltatori imobiliari mai experimentaţi au datdeja tonul noilor pro­iecte, aflate în majoritate în stadiu de«asamblare a fondului imobiliar». Ilustrativ, s-a conturat ideeacă, spre exemplu, Bucu­reştiul nu oferă suficiente spaţii debirouri de calitate, de unde şi o tendinţă clară în dez­vol­tareade proiecte premium", a spus Florian Niţu, managing partner alfirmei de avo­catură Popovici Niţu & Asociaţii.

Valoarea redusă a tranzacţiilor anul tre­cut a adus dezamăgireîn special printre con­sul­tanţi, case de investiţii şi avocaţi,care în lipsa unor preluări de anvergură, au fost ne­voiţi să semulţumească cu tranzacţii de câteva milioane de euro sau să aşteptevremuri mai bune.

Afacerea anului a venit de pe piaţa de ca­pital, acolo undelistarea Fondului Pro­prie­tatea a adus bursa de la Bucureşti înrada­rul investitorilor străini, iar rulajul de 120 mil. euro dinprima săptămână va putea fi cu greu egalat.

Bursa a fost animată şi de vânzarea unui pa­chet de 5% din BRDde către BERD, ca­re a renunţat la deţinere după 12 ani încompanie.

Pe locul trei în topul ZF se află o tran­zac­ţie în imobiliarecare prin valoarea de 101 mi­­lioane de euro aminteşte de afacerileanterioare crizei.

"Tonul investitorilor este optimist-re­zervat. Nimeni nu paredispus să se aventureze. Va mai trece un timp până lare­con­struirea încrederii şi este nevoie de sta­bi­li­tate", aspus avocatul Daniel Voicu, ma­naging partner al Voicu &Filipescu.

Consultanţii sunt optimişti că 2011 va marca un reviriment alpieţei de M&A, iar începutul de an este îmbucurător. Mai multetranzacţii recente cu păduri sau preluarea de către Romtelecom aAKTA, chiar dacă nu a prins ediţia din 2011 a Top Tranzacţii, dausemnalul că piaţa nu este moartă şi că începe să se mişte.

"Nu cred în creşteri spectaculoase, însă este foarte posibil ca2011 să consemneze pri­mele vârfuri de tranzacţionare de laîn­ce­pu­tul crizei, dacă o serie de planuri ale sta­tu­lui se vorconcretiza. Ca un exemplu, cred că vânzarea participaţiilorminoritare deţinute în diverse societăţi de utilităţi din industriape­trolului şi gazelor naturale, petrochimie, te­le­comunicaţii arputea atrage câţiva in­ves­ti­tori strategici importanţi, cubeneficii di­rec­te în economia românească", a spus Flo­ren­tinŢuca, managing partner al firmei Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Pe lângă imobiliare, domenii care anul tre­cut s-au remarcatprintr-un număr mai ma­re de tranzacţii au fost industria, energia,ser­viciile medicale private şi IT-ul.

Dintre acestea, în servicii medicale, unul dintre cele maidinamice domenii, se aşteap­tă consolidarea, deci continuareatranzacţiilor.

"Ne aşteptăm să continue consolidarea în domeniul serviciilormedicale, dar nu sunt excluse greenfield-uri sau parteneriatepri­vate. În acelaşi domeniu, aşteptăm să auzim în curând despreoportunităţi de par­te­ne­riate public-privat, care însă este greude crezut că se mai pot materializa în acest an", este de părereIoana Filipescu, managing director al Raiffeisen InvestmentRomânia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO