Eveniment

Top zece cele mai mari companii antreprenoriale din industria alimentară şi a băuturilor: Nicio afacere cu capital româneasc nu „a spart” pragul de 1 miliard de lei

Top zece cele mai mari companii antreprenoriale din...

Autor: Florentina Niţu

01.01.2021, 14:45 784

Romaqua Group, cel mai mare îmbuteliator de apă minerală naturală cu branduri precum Borsec, Aquatique şi Stânceni, controlat de antreprenorii Octavian Creţu şi Nicolae Palfi, se află pe prima poziţie în topul firmelor cu acţionariat românesc din industria alimentară şi a băuturilor, cu o cifră de afaceri de 843 de milioane de lei în 2019. Din cele 170.000 de firme din sector, nicio companie antreprenorială  nu a ajuns la venituri nete de 1 mld. lei.

„Fondurile europene sunt o oportunitate de creştere, dar firmele româneşti trebuie să fie mai proactive în gestionarea businessului, reducerea costurilor, eficentizarea cheltuielilor, gestionarea mai bună a cash-ului, iar complementând cu fonduri europene să poată face investiţii în zonele care prezintă oportunităţi. Nu avem nicio firmă românească din producţia de alimente care să aibă o cifră de afaceri de 1 mld. lei, nu avem prea multe nici de 400-500 mil lei”, a spus Bogdan Belciu, partner Boston Consulting Group, în cadrul videoconferinţei ZF/BRD – Buget 2021.

El consideră că firmele româneşti cu afaceri de 400-500 mil. lei (circa 100 mil. euro), care deţin deja 30-40% din segmentul de piaţa, pot creşte prin două moduri, fie ies în afara graniţelor, fie îşi diversifică portofoliul de produse. „Când ai 30% din cota de piaţă este greu să ajungi mai sus. Export şi diversificare, pe acestea trebuie să se focuseze firmele mai mult.”

Cele mai mari zece companii antreprenoriale din industria alimentară şi a băuturilor au avut în 2019 o cifră de afaceri de 5,5 miliarde de lei, în creştere cu 7% faţă de anul anterior, rulaj ce reprezintă 9% din sectorul estimat la 60 de miliarde de lei, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Profitul net al marilor fabrici a fost anul trecut de 267 de milioane de lei, în timp ce numărul de angajaţi a depăşit 13.000. La nivel de sector, producătorul de băuturi răcoritoare Coca Cola HBC România conduce în continuare clasamentul celor mai mari jucători din producţie, cu venituri de 2,7 miliarde de lei în 2019, conform aceleaşi surse.

În top 500 companii din România doar 9 sunt firme antreprenoriale din industria alimentară şi a băuturilor cu capital românesc. În acest clasament mai apar companii antreprenoriale precum Albalact, cel mai mare producător din industria laptelui, care a fost preluat de grupul francez Lactalis de la familia Ciurtin din Alba.

Alte companii puternice deţinute de antreprenori români care s-au dus la multinaţionale sunt producătorii de mezeluri Caroli şi Elit Cugir, dar şi producătorul de condimente Supremia care a intrat în portofoliul Solina şi şi-a schimbat numele în Solina România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO