Eveniment

Top 2009: 6. Alegerile dauneaza grav relansarii economice

Alegerile dauneaza grav relansarii economice
23.12.2009, 23:30 26

Nesansa Romanei a fost ca, in anul celei mai profunde crizeeconomice de dupa revolutie, sa se confrunte cu doua runde dealegeri - alegerile europarlamentare din vara si alegerileprezidentiale din noiembrie si decembrie.
Coalitia fortata dintre PD-L si PSD a fost parafata acum un an,justificarea acestei aliante fiind tocmai contracararea efectelorcrizei economice. Or, criza nu reusit sa infranga orgoliul politic.Au fost, in vara, alegeri europarlamentare, in care cele douaformatiuni au iesit cu acelasi numar de europarlamentari, dar incare atat PSD, cat si PD-L si-au proclamat victoria. Apropiereaprezidentialelor a inveninat relatiile dintre PSD si PD-L,subliniind miza, dar subminand, in aceasi vreme, actulguvernamental. Nu poate fi uitat ca, in vreme ce Guvernul nu reuseasa ia masurile anticriza anuntate in primele luni ale anului,ambele formatiuni propuneau, public, propriile programe anticriza.Nici nu mai stim, de pilda, cui ii apartine ideea impozituluiforfetar, de vreme ce si PD-L, si PSD il repudiau, dar Guvernulnu-l anula.
Despartirea alegerilor prezidentiale de cele legislative ar fiurmat sa fie, atunci cand a fost decisa, in 2003, o masura care safaca mai limpede relatia dintre seful statului si partidul care l-asustinut (se dorea eliminarea "locomotivei" electorale). Anul caretrece dovedeste ca hiba este mult mai adanca. Ceea ce trebuieanalizat este insasi rolul presedintelui in cadrul structuriiputerii administrative presedinte-guvern. O clarificare ar fi fostbinevenita insa de ea nu a avut parte anul 2009. Daca, in momentede calm economic, tensiunile politice nu ar fi fost receptate cafiind atat de nocive, criza a tras o tusa neagra peste ele.
Criza politica a scumpit banii de care s-a imprumutat Romania, dupace FMI si UE au anuntat ca nu mai elibereaza transele de imprumutpana la calmarea situatiei.

Un an agitat
14 decembrie 2009 - PSD si PD-L semneaza parteneriatul de guvernare"Pactul pentru Romania"
22 decembrie 2008 - instalarea Guvernului Boc
7 iunie 2009 - alegeri europarlmentare, care au inveninat relatiiledintre cele doua partide
1 octombrie 2009 - iesirea PSD de la Guvernare
13 octombrie 2009 - Guvernul Boc a cazut in urma adoptarii uneimotiuni de cenzura de catre Parlament
15 octombrie 2009 - Lucian Croitoru este desemnat premier
4 noiembrie 2009 - Guvernul propus de Lucian Croitoru este respinsde Parlament
6 noiembrie 2009 - Liviu Negoita este desemnat premier
22 noiembrie 2009 - primul tur de scrutin al alegerilorprezidentiale
25 noiembrie 2009 - PNL si PSD au semnat un acord decolaborare
6 decembrie 2009 - al doilea tur de scrutin al alegerilorprezidentiale. Traian Basescu iese invingator
17 decembrie 2009 - Emil Boc este nominalizat pentru functia depremier
23 decembrie 2009 - Guvernul Boc este validat de Parlament

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO